Ophef om arrestatie zoenend homokoppel bij Colosseum

Italiaanse homo-organisaties hebben een 'kiss-in' en andere acties bij het Colosseum in Rome aangekondigd, uit protest tegen de arrestatie van twee mannen die voor het monument stonden te zoenen. Parlementsleden hebben gezegd de aanhouding van het stel te zullen aankaarten in het parlement.

Het stel werd vrijdagavond opgepakt en korte tijd door de politie vastgehouden. Het zal worden vervolgd voor het verrichten van onzedelijke handelingen in de openbare ruimte, waarop maximaal twee jaar gevangenisstraf staat. De homo-organisaties beschuldigen de politie van discriminatie, maar de politie zegt dat ze niet anders zou hebben gehandeld als het om een heteroseksueel stel was gegaan. Volgens de politie stonden de twee niet alleen maar te zoenen. Wat ze dan wel deden werd niet gezegd.

De homo-organisatie Arcigay spreekt de lezing van de politie tegen en zegt dat de mannen, 27 en 28 jaar oud, gewoon stonden te zoenen. Arcigay wil donderdag bij het Colosseum demonstreren. Een andere organisatie, de Mario Mieli Club, is van plan om zondagavond een 'zoen-manifestatie' bij het monument te houden.

Overigens reageerden de organisaties verheugd op een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde vrijdag dat homoseksuelen die illegaal in Italië verblijven niet teruggestuurd mogen worden naar hun land als ze daar vervolgd kunnen worden. De Hoge Raad deed de uitspraak in de zaak van een homoseksuele Senegalees die het land uitgezet dreigt te worden.

Nu in het nieuws