Einde hongerstaking van 36 Islamisten in Marokko

Print
De 36 islamisten die in Kenitra opgesloten zitten, zijn vrijdagavond hun hongerstaking gestopt. Er werd toegestemd met hun eis om naar een gevangenis overgeplaatst te worden vlakbij hun thuis.
Dit meldt Annassir, een belangenvereniging voor islamisten in gevangenschap. 'Vrijdag om 21.30 uur hebben de gevangenen aangekondigd hun hongerstaking stop te zetten. Annassir feliciteert hen met het resultaat en hoopt dat de Marokkaanse overheid woord houdt', aldus Abderrahim Mahtade, de voorzitter van de vereniging.

Volgens hem zou de overheid ermee toegestemd hebben de 36 gevangenen in enkele fasen over te plaatsen naar gevangenissen in de buurt van hun familie. De 36 waren op zestien juli gestopt met eten. Woensdag kregen ze de steun van achthonderd gedetineerden die voor 48 uur in hongerstaking gingen.

De ouders van de gevangenen werden donderdag ontvangen door de Raad voor Mensenrechten en het ministerie van Justitie. Bij de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca kwamen 45 mensen, waarvan 12 kamikazes, om het leven. Na de aanslagen werden ongeveer 2000 islamisten aangehouden, 1087 van hen werden veroordeeld, 56 moesten naar de isoleercel en 17 kregen de doodstraf.

.

Nu in het nieuws