'Ik zag twee zakken drijven, ingebonden met een touw'

Print
Met de bromfietshelm nog in de hand, kijkt hij verslagen naar het water. Johan Wouters, werknemer van het betonbedrijf Claesen aan de Kanaalweg in Genenbos (Lummen), deed de macabere ontdekking.
BR> “Het was halfvijf ‘s middags toen ik met de bromfiets naar het werk kwam. Ik zag twee blauwe zakken, over elkaar geschoven, volledig ingebonden met touw.” De man verwittigde onmiddellijk de politie.

De link met de verdwenen Annick Van Uytsel kon hij niet meteen maken. Maar dat er iets merkwaardigs aan de hand was, had hij snel door. “De zakken in het water vielen meteen op,” aldus Wouters. “Ik kom elke dag langs deze weg naar het werk, en ken de plaats dus goed. Ik heb de politie onmiddellijk op de hoogte gebracht.”

De parketten van Leuven en Hasselt kwamen ter plaatse, net als een wetsdokter en de federale gerechtelijke politie. Duikers hebben vervolgens het lichaam uit het Albertkanaal gehaald. Daarbij kregen ze nog de hulp van een politiehelikopter die met een hittegevoelige camera verder op zoek ging naar bewijsmateriaal.

Tamara Put uit Stal en Ils Engelen uit Paal stonden iets verderop, maar waren bij de eerste getuigen. “We waren aan het fietsen op het jaagpad langs het Albertkanaal. Opeens reed een brandweerwagen ons voorbij, en ik heb daarna dadelijk naar mijn papa gebeld,” blikt Tamara terug. “Hij is brandweerman, maar wist ook niet wat er aan de hand was.”
Een paar minuten later arriveerde de politie met loeiende sirenes. ”Het is een vreselijke ontdekking,” zegt een van de meisjes. “Dit is even slikken.”

“Toen ik terugkwam van school heb ik ook iets opgemerkt,” zegt Kenneth Van Bilzen (17) uit Genenbos. “Het leek een hele grote vuilniszak, die aan de rand van het kanaal dreef. Ik heb er niet bij stilgestaan dat het mogelijk om Annick ging. Toen ik thuiskwam en de radio aanzette, wist ik hoe laat het was.”

De zak met het stoffelijk overschot, werd donderdagavond rond 19 uur nog met een lijkwagen overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven, waar een wetsdokter de identificatie van het lichaam op zich nam. Rond 20.30 uur kwamen militairen met een bus nog ter plaatse, om te zoeken naar eventuele sporen. De militairen hadden eerder op de dag al het gebied rond het afritencomplex in Halen doorzocht.
Nu in het nieuws