Sociale onderhandelingen Opel in laatste rechte lijn

De sociale onderhandelingen in de Opel-fabriek in Antwerpen gaan deze week mogelijk de laatste week in. De vakbonden hopen het herstructureringsprogramma, waarbij 1851 banen moeten sneuvelen, nog deze week te finaliseren. Daarvoor werden alvast vergaderingen op woensdagvoormiddag en donderdagnamiddag gereserveerd. Indien beide dagen niet volstaan, wordt ook zaterdag nog verder onderhandeld.

Belga

Bij de autobouwer in Antwerpen moeten tegen het voorjaar van 2008 ruim 1800 banen verdwijnen. Naar schatting een duizendtal arbeiders zal met brugpensioen kunnen gaan, voor de andere werknemers die moeten verdwijnen wordt een gouden handdruk uit de brand gesleept. Welke bedragen de vakbonden daarbij voor ogen hebben, willen ze voorlopig niet kwijt. Mogelijk laten ze op het einde van deze week, wanneer de sociale onderhandelingen zijn afgerond, wel in hun kaarten kijken.

De geplande sanering bij Opel start na de zomervakantie en moet tegen het voorjaar van 2008 afgerond zijn. De voorbije weken verlieten al 400 tijdelijke werknemers het bedrijf aan de Noorderlaan. De herstructurering is nodig omdat de fabriek in Antwerpen kampt met een overcapaciteit van de huidige Astra en naast de bouw van de nieuwe Astra greep.