Nieuwe jury beslist over sms-moord

Vanaf vandaag maandag moeten Maura Van Lommel (47) en Andy Hermans (25) voor de tweede keer voor het hof van assisen verschijnen voor de moord op Stefanie De Mulder (18)(foto) in Mechelen.

ksleurs

BR>

In september 2006 veroordeelde de assisenjury in Antwerpen hen allebei tot levenslang, maar het Hof van Cassatie verbrak die uitspraak omdat de voorzitter een onderonsje had met de jury.

Vlak voor ze in augustus 2004 werd vermoord door de vriendin van haar vader en dier zoon, kon Stefanie nog een sms’je sturen met de woorden: ‘Ppa gelp maura doet dood’.

Een primeur in de gerechtelijke wereld, want met dat berichtje wees Stefanie de dader aan. Helaas kon het haar leven niet redden. Maura en Andy dumpten haar lichaam in een havendok in Antwerpen, waar het later werd gevonden.

In september 2006 werden Maura en Andy al veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar nu komt de zaak opnieuw voor. Tijdens de rechtszaak merkte een advocaat op dat de voorzitter op woensdagavond ongeveer twintig minuten in de jurykamer was geweest. Samen met de andere advocaten van de verdediging diende hij een wrakingsverzoek in voor de hele jury.

Het hof wees dat af met als argument dat er alleen praktische zaken werden besproken, zoals medische problemen en fileleed. Maar het Hof van Cassatie verbrak dat tussenarrest omdat de motivatie van voorzitter Marc Sterkens niet bleek uit stukken in het dossier of het debat in de rechtszaal. Dat betekende dat ook de arresten over de strafmaat en de schuldvraag vervielen. De zaak werd toegewezen aan het hof van assisen in Tongeren, waar nu dus een nieuwe jury moet beslissen over de zaak.

Nu in het nieuws