Bio Steven Vanackere

CD&V'er Steven Vanackere (43) wordt de nieuwe Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Vanackere is sinds eind vorig jaar schepen in Brussel-stad. Hij zetelt pas sinds 2004 in het Vlaams parlement, maar kreeg de politiek met de paplepel binnen.

Steven Vanackere is op 4 februari 1964 geboren in het West-Vlaamse Wevelgem, als jongste van vijf kinderen. Zijn vader was Leo Vanackere, in de jaren '70 parlementslid voor de toenmalige CVP en later provinciegouverneur van West-Vlaanderen.

Steven Vanackere studeerde onder meer rechten en economie aan de KU Leuven en was in zijn studententijd praeses van het VRG, de kring van de Leuvense rechtenstudenten.

Na een korte carrière in de banksector belandden Vanackere al snel bij de studiedienst van de CVP en werd hij adviseur van toenmalig partijvoorzitter Herman Van Rompuy.

In '91 wordt hij adviseur bij Brussels minister Jos Chabert, bij wie hij in '95 kabinetschef economie, financiën en begroting wordt. In die tijd is hij ook voorzitter van de Ancienne Belgique. Hij is ook een tijdlang directeur-generaal van de Brusselse Haven.

In 2000 wordt Vanackere adjunct-directeur-generaal van de Brusselse Vervoersmaatschappij MIVB.

Bij de regionale verkiezingen van 2004 wordt Vanackere verkozen als Vlaams parlementslid. Hij is lid van de commissie Welzijn, waar hij onder meer werkte rond de zorgverzekering in Brussel en van de commissies Cultuur, Brussel en Begroting.

Net als zijn Spirit-collega Bert Anciaux woont Vanackere in Neder-over-Heembeek. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 2006 legde hij op 1 december 2006 de eed af als Vlaams schepen in Brussel. Hij is er bevoegd voor Economie, Handel, Haven, Aankoopcentrale en Vlaamse aangelegenheden.

Nu in het nieuws