Eerste schepen van Edingen in beschuldiging gesteld

Print
Léon Dewavre (PS), eerste schepen van Edingen, is in beschuldiging gesteld voor misbruik van vertrouwen en verduistering, na een klacht uit 2004 van een nicht van een bejaarde dame.
Het dossier werd overgemaakt aan het parket van Bergen. Indien het dossier wordt doorverwezen, volgt in 2008 het proces.

Léon Dewavre werd in maart 2006 in beschuldiging gesteld. Hij is eerste schepen van Edingen, een gemeente in Henegouwen op de taalgrens, en is ook bevoegd voor Burgelijke Stand, Bevolking en Derde Leeftijd. Hij is tevens huisarts.

In 2004 vertrouwde Madeleine Grisez, een welstellende weduwe en patiënte van de schepen, hem voor één miljoen euro aan aandelen toe met het oog op een hogere opbrengst. Ze maakte ook drie gebouwen tegen lijfrente over aan drie kinderen van Dewavre.

Datzelfde jaar werd een onderzoek tegen de eerste schepen geopend na een klacht. Er werden voor 500.000 euro aandelen gevonden, maar op de meisjesnaam van de echtgenote van de schepen. Het ging wel degelijk om de aandelen van Madeleine Grisez. Volgens Le Soir Magazine houdt de schepen vol dat hij enkel deze aandelen gekregen had.

De onderzoekers ontdekten dat de bejaarde vrouw meermaals geld van haar rekening haalde, terwijl de bestemming ervan onduidelijk blijft. Ze hadden ook vragen bij het beheer van het geld door Dewavre. Hij werd op 9 maart in beschuldiging gesteld voor verduistering en misbruik van vertrouwen.

reactie burgemeester<:B>
De inbeschuldigingstelling van eerste schepen van Edingen Léon Dewavre (PS) voor misbruik van vertrouwen en verduistering slaat op zaken uit de privésfeer, maar moeten aanleiding geven "tot het nemen van zijn verantwoordelijkheid" bij bekentenissen of een veroordeling. Dat stelt burgemeester en Waals parlementslid Florine Pary-Mille (MR).

"Indien de feiten bevestigd worden door hem of door het gerecht dient Léon Dewavre ontslag te nemen uit het schepencollege omdat er een vertrouwensbreuk zou zijn", vindt de burgemeester nog.

.

Nu in het nieuws