Dirk Van der Maelen blijft tot september sp.a-kamerfractieleider

Dirk Van der Maelen blijft tot september kamerfractieleider van de Vlaamse socialisten. Dat heeft de sp.a-kamerfractie dinsdag beslist. Op de fractiedagen in september wordt de knoop definitief doorgehakt.

De dag na de desastreuze verkiezingsnederlaag duidde sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte, daarin geruggensteund door het partijbureau, Freya Van den Bossche aan als toekomstig kamerfractieleider. In de media raakte echter bekend dat de uittredende vicepremier in een nota aan de voorzitter liet weten dat ze niet zeker was of ze inhoudelijk en praktisch de taak zou aankunnen. Een dag later verzaakte ze aan de functie. Vande Lanotte gaf toe dat de beslissing te snel was genomen.

De Vlaamse socialisten nemen nu de tijd om uit te maken wie de oppositie in de Kamer moet gaan leiden. Op haar eerste vergadering van de legislatuur besliste de nieuwe, uitgedunde kamerfractie om het mandaat van de uittredende fractieleider Dirk Van der Maelen tot september te verlengen. Pas op de fractiedagen die de tweede helft van september ergens aan de kust plaatsvinden zal de partij de knoop definitief doorhakken.

Ook voorlopig wordt Hans Bonte voorgedragen als lid van het bureau van de Kamer. Of hij dat mag blijven, wordt ook pas in september duidelijk. Het bureau van de Kamer wordt donderdag samengesteld.

Nu in het nieuws