'Brusselse en Waalse ziekenhuizen krijgen meer geld van Demotte'

Print
De geplande aanpassing van de ziekenhuisfinanciering die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) voorziet, bevoordeelt enkel een aantal Waalse en Brusselse ziekenhuizen en gebeurt op basis van niet-wetenschappelijke parameters. Dat zegt het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI).
Enkele dagen geleden werd het Koninklijk Besluit omtrent een nieuwe financiering die voor ziekenhuizen met een zogenaamd "sociaal profiel" 19 miljoen euro voorziet door de koning ondertekend. Binnenkort wordt het KB in het Staatsblad gepubliceerd en op 1 juli gaat het van kracht. Demotte wil met de extra middelen ziekenhuizen vergoeden voor de te lange verblijfsduur van kwetsbare patiënten.

Om te bepalen welke ziekenhuizen hiervoor in aanmerking komen, werd een studie uitgevoerd door prof. Marie-Christine Closon. Het onderzoek wees uit dat alleenstaanden, oude patiënten en patiënten uit arme wijken langer in het ziekenhuis blijven dan andere patiënten. Ziekenhuizen met een dergelijke "sociale patiëntenpopulatie" krijgen samen 19 miljoen euro.

Dit kan niet, vindt het Verbond van Verzorgingsinstellingen. Enerzijds wordt de bestaande financiering op basis van pathologie heel ondoorzichtig en anderzijds is dit besluit op niet-wetenschappelijke en dus willekeurige parameters gebaseerd, aldus het VVI. "De studie zegt zelf dat die factoren zoals alleenstaande en oude patiënten maar voor 2,5 pct de langere verblijfsduur verklaren", aldus Daniel Devos, sectorcoördinator Algemene Ziekenhuizen van het VVI.

.

Nu in het nieuws