Leterme en Vervotte nemen dinsdag of woensdag ontslag

Yves Leterme en Inge Vervotte nemen morgen/woensdag ontslag uit de Vlaamse regering. Leterme en Vervotte overhandigen vandaag of morgen al hun ontslagbrief als respectievelijk minister-president en minister van Welzijn.

Donderdag leggen beide de eed af in respectievelijk de Senaat en de Kamer. Kris Peeters, totnogtoe Vlaams minister van Openbare Werken en Leefmilieu, volgt Leterme op aan het hoofd van de Vlaamse regering. Dat is zo goed als zeker.

Het is nu uitkijken wie de twee nieuwe Vlaamse ministers worden. De primeur van wie de portefeuille van Peeters en Vervotte overneemt, komt toe aan de algemene vergadering van de CD&V. Die komt dinsdagnamiddag om 17.30 uur samen. De Vlaamse fractie bezegelt daarop, rond 19 uur dinsdagavond, die keuze.

Vast staat dat de twee toekomstige ministers uit de fractie van het Vlaams parlement komen. De parlementsleden die het meest over de tong rollen als 'ministeriabel', zijn de West-Vlaamse Hilde Crevits en de Oost-Vlaamse Joke Schauvliege. Ook met stip genoteerd staan Steven Vanackere (Brussel) en Cathy Berx (Antwerpen).

Nu in het nieuws