De wegen van een duif zijn ondoorgrondelijk

Print
Duivenmelker Lei Kurvers uit het Nederlandse Hulsberg en zijn kompaan Henk de Weerd uit Breda moesten ongetwijfeld even slikken toen ze zagen hoe één van hun duiven van het Franse Blois naar Limburg was gevlogen. Het dier maakte een omweg van liefst 188 kilometer, hoorden ze toen de gegevens van een datalogger op de rug van hun duif gisteren werden uitgelezen.
Het duo deed met twee duiven mee aan het experiment van professor Hans Peter Lipp van de universiteit van Zürich, waarin tien duiven exact gevolgd werden. Zo konden Kurvers en De Weerd - een dierenarts die het project medefinanciert - zien dat hun dieren bepaald niet de kortste weg van Blois naar Hulsberg konden vinden.

De datalogger gaf aan dat de duif na de lossing richting Orleans vloog en in Parijs enkele rondjes draaide. Ze klapwiekte over de Franse dorpjes Grives, Genetel en Ponny en voorbij de Belgische grens vloog ze over de plaatsen Arras, Brussel, Kampenhout, Tielt, Halen en Bilzen om via Smeermaas en Maastricht naar Margraten te vliegen om vervolgens richting Vilt te gaan. Hier was de duif blijkbaar even de richting kwijt want zij vloog opnieuw naar Margraten. Nadat zij hier weer enkele rondjes had gedraaid ging ze via Berg en Terblijt richting Geulhem om precies 9 uur en 36 minuten na de start het hok in Hulsberg te bereiken. In vogelvlucht is de afstand 492 kilometer, maar de datalogger toonde aan dat het dier liefst 680 kilometer aflegde.Een duif van Jan van Wanroy uit Breda vloog volgens de datalogger helemaal uit de richting en hield de kuststrook aan. Herman Calon zag in het Zeeuwse Slijkplaat de snelste GPS-duif arriveren om 13.40 uur. Gisteren waren vier van de tien dataloggers uitgelezen.

Dat leverde veel leerzame informatie op over de vliegrichtingen van duiven vanaf de losplaats naar huis. Professor Lipp gaat voorlopig door met het experiment.

Een Chinese duivenmelker heeft geprobeerd de 71.000 duiven die in Blois gelost werden in een helikopter te volgen en te filmen tijdens hun race. Na 50 kilometer raakten ze uit beeld. Ze vlogen tijdens het filmen met een snelheid van honderd kilometer per uur.

.

Nu in het nieuws