Doe mee aan simulatie bemande Marsmissie

ESA zoekt vrijwilligers om deel te nemen aan een simulatie van een bemande Marsmissie die 520 dagen zal duren, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau meegedeeld.

Een bemande missie naar Mars is nog niet voor de eerste jaren, maar toch zijn er al voorbereidingen voor de trip waarbij astronauten bijna twee jaar lang zullen reizen en voor veel op zichzelf zullen zijn aangewezen.

Om het menselijk aspect van zo'n boude expeditie te onderzoeken, heeft ESA de handen in elkaar geslagen met het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen dat zich al decennia op de menselijke factor van bemande ruimtevaart toelegt. Beide gaan aldus in een speciale faciliteit in Moskou een Marsreis van een gezamenlijke bemanning van zes opvarenden bestuderen. De simulatie volgt het profiel van een echte reis naar Mars, met inbegrip van de exploratie van het oppervlak van de Rode Planeet. Het voedsel is hetzelfde als in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Midden volgend jaar is er een eerste voorbereidende studie van 105 dagen, mogelijk gevolgd door een tweede van dezelfde duur. De eigenlijke proef over 520 dagen is voor eind 2008 of begin 2009 gepland.

ESA zoekt aldus 12 vrijwilligers om aan die simulaties (telkens vier mensen) deel te nemen. Het ruimtevaartbureau zal voor de selectie van de kandidaten dezelfde (strenge) procedures gebruiken als voor kandidaat-astronauten, alhoewel er toch meer nadruk zal liggen op psychologische specten en stressbestendigheid dan fysieke geschiktheid.

Meer informatie en kandidaatstelling via

.

Nu in het nieuws