Europese deeltjesversneller LHC pas volgend jaar actief

Het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN heeft beslist zijn gloednieuwe deeltjesversneller LHC pas volgend jaar in gebruik te nemen, zo heeft het CERN meegedeeld. De LHC is de grootste deeltjesversneller ter wereld.

De Large Hadron Collider (LHC) is een cirkelvormige tunnel van 27 km lang ter hoogte van Genève en onder de Zwitsers-Franse grens. Er worden deeltjes in afgevuurd die bijna de snelheid van het licht bereiken en die met elkaar in botsing komen. Uit deze botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes. Op volle snelheid en dankzij meer dan 1.700 supergeleidende dipoolmagneten genereert de LHC zowat 600 miljoen interacties tussen protonen per seconde.

De daarbij bereikte energie ligt 70 keer hoger dan die van de LEP deeltjesversneller waarvoor de cyclotron oorspronkelijk was gebouwd.

Wetenschappers zullen aan de hand van vier detectoren minutieus deze botsingen onderzoeken en hopen meer te leren over wat er gebeurd is vlak na de Big Bang. Vrij algemeen wordt aangenomen dat dit het ontstaan van de kosmos was.

Enkele weken geleden bereikte het eerste segment reeds zijn toekomstige bedrijfstemperatuur, minus 271 graden, wat een graad kouder is dan in de ruimte en twee graden boven het absolute nulpunt.

Het was de bedoeling de grootste deeltjesverneller ter wereld eind dit jaar in gebruik te nemen. Maar dit is naar mei volgend jaar uitgesteld. Er zijn immers problemen opgetreden, onder meer bij het afkoelen van dat eerste segment. Bovendien was er een herstelling nodig van een "magnetisch ensemble".

Het vijftien jaar geleden opgestarte project brengt meer dan 10.000 wetenschappers uit 500 onderzoeksinstituten uit de hele wereld bij elkaar. De kost is ondertussen opgelopen van 1,6 miljard naar 1,9 miljard euro.

Het CERN werd in 1954 opgericht en omvat 20 lidstaten, waaronder België.

Nu in het nieuws