Gestolen en teruggevonden Warhol onder de hamer

Zevenentwintig jaar geleden werd Andy Warhols '30 Coloured Maos' op een expositie in Parijs gestolen. Eind vorig jaar werd het werk teruggevonden, nadat het voor een taxatie bij Sotheby's in Londen was aangeboden. Nu is het zijden doek bij datzelfde veilinghuis voor 1,85 miljoen euro overgegaan in handen van een anoniem gebleven particuliere Europese verzamelaar.

GPD

Toen het kunstwerk in november vorig jaar bij Sotheby's opdook, ontdekte een specialist al snel dat er gaten zaten in de geschiedenis van de eigenaren van het doek. Het werd daarop onder de aandacht gebracht van het Art Loss Register, 's werelds grootste particuliere internationale databank van verloren en gestolen kunst en antiek. Het ALR kon het vervolgens bij de verzekeraars afleveren, die het nu ten eigen bate hebben laten veilen.

"De vondst van dit zijden doek na zevenentwintig jaar toont duidelijk het belang aan van de centrale databank van het ALR en het rigoureuze onderzoek naar alle kunstwerken die op een veiling worden aangeboden", aldus ALR-directeur Julian Radcliffe. "We zijn ontzettend blij dat wij een rol hebben kunnen spelen in het boven water halen van dit gestolen werk."

Warhols '30 Coloured Maos' bestaat uit dertig portretten in verschillende kleuren van de vroegere Chinese communistische leider.

Nu in het nieuws