Kaviaarkweker Flor Joosen nieuwe voorzitter van Unizo

Print
Flor Joosen wordt de nieuwe voorzitter van Unizo. Hij volgt Rik Jaeken op, die de taak acht jaar uitvoerde. De nationale vergadering van Unizo keurde woensdag zijn benoeming goed.
Joosen is een ondernemer uit de Kempen die al 33 jaar actief is in de voedingssector, met name in veevoeder, visvoeder, bloemmolens en het slachten van pluimvee. Het meest tot de verbeelding spreekt echter zijn kaviaarkwekerij. De man is de enige in België die echte kaviaar kweekt onder de noemer "Royal Belgian Caviar".

Joosen stelde zijn prioriteiten als voorzitter woensdag aan de pers voor. Hij blijkt een man uit de basis, die in de Kempen erg actief is in het verenigingsleven en het klappen van de zweep van Unizo als organisatie goed kent. Naast zijn werk als ondernemer, houdt hij ook nog koeien en schapen. Joosen heeft trouwens een vermoeiende week achter de rug: hij hielp maandag nog bij de geboorte van een kalfje.

De prioriteiten van de nieuwe voorzitter zijn het belang van de KMO's voor de Belgische economie benadrukken bij de politieke wereld. "In België zijn er 240.000 KMO-bedrijven, maar slechts 5.300 ondernemingen met meer dan 50 medewerkers. Hier ligt dus de welvaart van ons land", verklaarde hij. Een beter sociaal statuut voor de zelfstandigen en een betere opvang in geval van faillissement, staan op het verlanglijstje.

In het dossier van de vakbondsvertegenwoordiging in KMO's, verkondigt de nieuwe voorzitter hetzelfde standpunt als zijn voorganger. "We zijn voorstander van dialoog, maar niet volgens de geijkte kanalen zoals die in de grotere bedrijven bestaan", luidde het. Joosen benadrukte dat hij in zijn bedrijven heel goede contacten heeft met de vakbonden, maar dat dit niet als maatstaf kan gelden, zeker niet voor de kleine ondernemingen. Ook bij de werknemers van die bedrijven, leeft het probleem van de vakbondsvertegenwoordiging niet, meent Unizo. De volgende maanden zou over het dossier wel nog informeel overleg met de vakbonden plaatsvinden.

De voorzitter van Unizo gaat ook vooral fungeren als "go-between" tussen de zelfstandigen op het terrein en de KMO-organisatie. "We zijn een heel diverse organisatie, met vrije beroepen, winkeliers, KMO's en middelgrote bedrijven en gaan dit proberen uitdragen", luidde het. Joosen wil de volgende maanden zoveel mogelijk ondernemers ontmoeten.

Flor Joosen is geboren op 30 juni 1952 en woont in Turnhout. Hij studeerde bedrijfseconomie aan het IHNUS-instituut in Gent. Joosen is gedelegeerd bestuurder van de nv Joosen-Luyckx (veevoeders), nv Joosen-Luckx Aqua Bio (kaviaar) en de pluimveeslachterij Belki in Aalst. Daarnaast is hij ook nog voorzitter van de raad van bestuur van Metalinc. Tot voor kort was hij nationaal voorzitter van KMO-Contact van Unizo (divisie groeibedrijven, nvdr.).
Nu in het nieuws