Twaalf verantwoordelijken gearresteerd na schandaal slavenarbeid

Print
Slechts een maand na de ontdekking van slavenarbeid in Chinese steenbakkerijen zijn woensdag twaalf verantwoordelijken voor de rechter verschenen. De aanklacht luidt vrijheidsberoving, dwangarbeid en moord, berichtte het persagentschap Xinhua onder aanhaling van het Openbaar Ministerie van Linfen in de Noord-Chinese provincie Shanxi.
Het is het eerste proces wegens slavenarbeid van onder meer kinderen, een dossier dat volgens familieleden nog lang niet volledig is onderzocht omdat nog vele kinderen worden vermist. Het schandaal veroorzaakte in heel het land verontwaardiging.

In het proces gaat het vooralsnog om 32 slachtoffers, die met het vooruitzicht op werk werden gelokt en dan ontvoerd werden om als slaven in de steenbakkerij van het dorp Caosheng in de omgeving van Hongtong te werken. Onder de aangeklaagden bevindt zich ook de eigenaar van de steenbakkerij en zoon van de lokale partijchef, Wang Bingbing. De arbeiders werden gedwongen lange tijd te werken en kregen enkel bedorven eten, aldus Xinhua.
Waakhonden voorkwamen dat ze wegvluchtten. Velen liepen brandwonden en andere verwondingen op.

Een arbeider kwam in november 2006 om het leven. Zijn dood wordt nog onderzocht. Sinds de onthulling van het schandaal zijn volgens officiële cijfers 359 arbeiders, onder wie 12 kinderen, uit steenbakkerijen in de provincie Shanxi bevrijd zijn. Achtendertig verantwoordelijken werden gearresteerd, schreef Xinhua.

De 400 vaders van vermiste kinderen, die door hun zoektocht en een vertwijfelde brief op het internet het schandaal aan het licht brachten, gaan ervan uit dat tot nog toe "slechts het topje van de ijsberg" bekend is. Hun kinderen zijn tot op heden niet teruggevonden. De vaders vrezen dat ze door gewetenloze zakenmensen verborgen worden gehouden.
Nu in het nieuws