België tevreden over voorzitterschap VN-Veiligheidsraad

Print
Het Belgische voorzitterschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) loopt eind deze week af. "We mogen tevreden zijn over dit voorzitterschap", zegt Johan Verbeke, Belgisch ambassadeur bij de VN.
Als voorzitter van de Veiligheidsraad moest ons land hoofdzakelijk de agenda van het gremium beheren. "Dat is goed verlopen. We hebben haast alle dossiers behandeld die we moesten behandelen. Bovendien moet je als voorzitter leiding nemen en druk opvoeren, zonder bepaalde leden voor het hoofd te stoten", zegt Verbeke. "Ook op dat vlak hebben we een vertrouwen opgebouwd als een land zonder een 'verborgen agenda' waar duidelijk mee te werken valt".

Ook minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht evalueert het Belgische voorzitterschap, maar ook het lidmaatschap van de Veiligheidsraad in het algemeen, erg positief. "Je voelt aan in internationale contacten dat je tot de 'inner circle' bent gaan behoren omdat je deel uitmaakt van het 'kernkabinet' van de wereld", klinkt het.

Het Belgische voorzitterschap werd beheerst door vier dossiers, met name Afrika, hete hangijzers als Kosovo, Darfoer of het Midden-Oosten, de rechtstaat ("Rule of Law") en de natuurlijke rijkdommen in conflictgebieden.

Over dit laatste onderwerp organiseerde ons land maandag een themadebat waarop uiteindelijk een voorzittersverklaring werd aangenomen. In grote lijnen erkent de Veiligheidsraad in deze verklaring dat hier een rol is weggelegd voor VN-vredesmissies in conflictgebieden waar veel natuurlijke rijkdommen voorkomen en voor de Vredesopbouwcommissie (PBC) die natuurlijke rijkdommen kan gebruiken als een "motor" voor landen die pas uit een conflict komen, in overleg met de verschillende actoren op het terrein, op politiek vlak en in de private sector.

Andere hoogtepunten in het Belgische voorzitterschap waren het akkoord van Soedan om een hybride troepenmacht (VN en Afrikaanse Unie) toe te laten in Darfoer en de door Belgie geleide missie naar Afrika om diplomatieke contacten te leggen op het terrein.

Vanaf juli wordt China een maand lang voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. België blijft nog tot eind 2008 niet-permanent lid van de raad en zou in het najaar van 2008 nog een tweede keer voorzitter worden.

.

Nu in het nieuws