Galapagos Eilanden behoren tot werelderfgoed

Print
De organisatie die de Werelderfgoedlijst samenstelt heeft dinsdag de Ecuadoraanse Galapagos Eilanden en het Nationale Park Niokolo-Koba in Senegal toegevoegd aan een speciale categorie van natuurgebieden of monumenten wier voortbestaan door roofbouw of milieuproblemen wordt bedreigd.
De Erfgoed Commissie van de organisatie, in het Nieuw-Zeelandse Christchurch bijeen op een tiendaagse conferentie, stelt dat de Galapagos Eilanden in toenemende mate gevaar lopen door de introductie van nieuwe planten- en diersoorten, groeiend toerisme en immigratie. De Ecuadoraanse president Rafael Correa zei in april al dat de eilanden gevaar lopen en stelde restricties voor ten aanzien van het toerisme en verblijfsvergunningen.

Het Senegalese natuurreservaat loopt gevaar door de activiteiten van stropers en plannen voor de bouw van een stuwdam. Het park is rijk aan antelopen, chimpansees, leeuwen, luipaarden, olifanten, vogels, reptielen en amfibieën.

De commissie besloot maandag vier natuurgebieden of monumenten van de erfgoedlijst, in Florida, Honduras, Benin en Nepal, uit de bedreigde categorie te verwijderen, omdat vooruitgang is geboekt ten aanzien van hun behoud. Momenteel worden nog 29 van de in totaal 830 lokaties vermeld in de categorie die gevaar loopt en speciale bescherming nodig heeft. De afgevaardigden overwegen om zo'n 45 nieuwe lokaties toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst.

.

Nu in het nieuws