Yaya Touré naar FC Barcelona

De Ivoriaanse international Yaya Touré tekende een contract voor vier seizoenen bij FC Barcelona. De 24-jarige middenvelder werd dinsdag voorgesteld bij de Spaanse vicekampioen, die maandag ook al de Franse spits Thierry Henry van Arsenal overnam.

Belga

Touré komt over van het Franse Monaco, waar hij nog een contract voor drie jaar had. De 24-jarige middenvelder speelde van 2001 tot 2003 in ons land bij SK Beveren. Nadien verdedigde hij ook nog de kleuren van het Oekraïnse Metalurg Donetsk (2004-2005) en het Griekse Olympiakos (2005-2006).

Monaco vangt 9 miljoen euro voor de transfer. Dat bevestigde Barcelona-voorzitter Joan Laporta. In zijn contract is een opstapclausule van 90 miljoen euro opgenomen. Volgens interne bronnen bij Monaco kan Touré bij Barcelona 1,8 miljoen euro per jaar verdienen.

"Touré is één van die spelers die onmisbaar zijn in een team", aldus Laporta. "Hij is nog jong en is fysisch en technisch sterk. Hij heeft alles om een grote aanwinst te worden voor Barça".

Sportief directeur Txiki Begiristain ziet in Touré "een versterking voor het middenveld, waar er afgelopen seizoen te weinig evenwicht was tussen de aanval en de verdediging."

Touré, de eerste Ivoriaan bij de Catalaanse club, zegt "klaar te zijn voor de uitdaging". "Ik wou echt bij een club als deze aan de slag. Ik zal dan ook het beste van mezelf geven."