Sporting Lokeren gaat voor een rustig seizoen

Het bestuur en de trainersstaf van Sporting Lokeren blikte dinsdagochtend tijdens een ontbijt met de pers vooruit naar het komende seizoen.

Belga

Voorzitter Roger Lambrecht was in tegenstelling tot andere jaren stukken gematigder. Georges Leekens werd wel naar voor geschoven als een van de beste trainers van België, maar over zijn ambities was de bandenmagnaat zeer bescheiden.

"Een plaats in de linkerkolom moet tot onze mogelijkheden behoren. Het vorige seizoen moeten wij zo snel mogelijk vergeten. We eindigden daarin zestiende. Dan mag je niet veel 'klaps' hebben".

"Onze beste transfer tot hiertoe is volgens mij het aantrekken van Georges Leekens als oefenmeester", ging Lambrecht verder. "Hij is een van de beste trainers in ons land en kan een ontspoorde trein weer op de rails krijgen. Net wat wij hier nodig hebben, want ik moet grif toegeven dat we ongewild ontspoorden met onze club. Leekens is hier direct begonnen met de reorganisatie. Ik hoop alvast op een wederopstanding van Sporting Lokeren. Dit moet gebeuren met een kern van zowat 25 spelers. De spelers die weggingen, hebben we vervangen door Copa, Jancevski en Tsholola. De plaats van Kristinsson die vrijkwam, hebben we nog niet ingekleurd. Maar dat komt wel. Ik verwacht hier zeer binnenkort drie of vier nieuwe testers. Aan Georges Leekens om zijn keuze te maken".

Leekens, die alsnog koos voor Lokeren als werkgever, wil een rustig jaar tegemoet gaan. "Het is leuk als je terugkomt naar een club waar je al eens aan de slag was. Dit is een teken van wederzijds respect. Er is wel wat gewijzigd bij Lokeren na mijn vertrek. Het huidige Sporting kan je niet vergelijken met dat wat ik destijds verliet. We werken naar een nieuwe toekomst voor deze club. Bedoeling is om een standvastig iets op poten te zetten. Dankzij een ideale omkadering moet het mogelijk zijn om op langere termijn iets moois uit de grond te stampen. Ik hoop dit jaar een rustig seizoen tegemoet te gaan, met een elftal dat leuk voetbal brengt én efficiënt is. Lokeren moet weer respect afdwingen. Eind september of begin oktober wil ik mijn vaste kern hebben. Vanaf vandaag beginnen we aan de heropbouw van mijn nieuwe werkgever. Ik vraag geduld, want nu al resultaten boeken is onmogelijk. Uit de huidige kern moeten nog enkele spelers verdwijnen en er komen er enkele bij. We moeten kwantitatief niet sterk staan maar kwalitatief. Met de trainersstaf rond mij, die bulkt van enthousiasme en ervaring, moet dat mogelijk zijn. Tot op heden worden ons nog zo'n dertig spelers per dag aangeboden. Wij moeten daar de juiste keuze uit maken", aldus Leekens.

"De nieuwkomers mogen er alvast zijn", is Leekens hoopvol. "Jancevski is een spits die in de box sterk is, maar zich nog wat moet aanpassen aan het Belgische voetbal. Tsholola heeft een sterk loopvermogen en is misschien geen typische Afrikaanse speler maar een noeste werker. En doelman Copa hoef ik de voetballiefhebber in België zeker niet meer voor te stellen. Ik vraag nu nog versterking voor het middenveld en naarmate de competitie vordert, kunnen nog andere spelers toegevoegd worden waar eventueel nodig. De linkerkolom halen is ons doel. Het is nu aan mijn spelers en de trainersstaf om dit te verwezenlijken".

De 29-jarige Macedonische aanvaller Boban Jancevski ondertekende dinsdag een contract voor drie seizoenen. Ook in de trainersstaf zijn er enkele nieuwe gezichten. Naast hoofdcoach Georges Leekens vervolledigen Freddy Heirman, Wlodek Lubanski, Herman Landtsheere en Roger Van Den Bossche het geheel. Willy Quipor wordt hier binnenkort nog aan toegevoegd als de nieuwe beloftentrainer. Heirman zal de veldtrainingen van het eerste elftal voor zijn rekening nemen; Lubanski neemt de individuele oefensessies voor zijn rekening naast het scoutingswerk.

Landtsheere zal instaan voor de analyses van de wedstrijden, en Van Den Bossche blijft keeperstrainer.