Gemeenten lopen warm voor automatische defibrillatoren

Sinds eind april loopt bij het Rode Kruis Vlaanderen het project "Hartveilig", waarbij in steden en gemeenten automatische externe defibrillatoren (AED's) worden geplaatst, zodat "gewone" mensen onmiddellijk kunnen starten met de reanimatie van iemand die een hartstilstand krijgt. Verwacht wordt dat er voor het einde van dit jaar vijftig toestellen geplaatst zullen zijn.

AED's zijn toestellen die elektrische schokken toedienen aan mensen met een hartfalen, zoals we ze allemaal wel kennen van ziekenhuisseries. Alleen zijn deze toestellen specifiek geschikt om gebruikt te worden door mensen die niet-professioneel met gezondheid bezig zijn.

Het toestel wordt ingeschakeld en geeft vervolgens gesproken instructies aan de persoon die iemand wil reanimeren. Die sluit volgens de instructies elektroden aan op de persoon in nood en vervolgens analyseert het toestel of een schok nodig is of niet. Als dat het geval is, volgt automatisch een schok, anders gebeurt er niks. Met de AED's wordt de cruciale tijd voor de hulpdiensten aankomen, goed besteed.

Het Rode Kruis wil de toestellen op zo veel mogelijk strategische plaatsen in Vlaanderen zien staan. Het gaat daarbij om winkelcentra, bedrijven, sportterreinen, openbare gebouwen, luchthavens, enzovoort.

Binnen het project "Hartveilig", dat loopt sinds eind april, richt het Rode Kruis Vlaanderen zich in eerste instantie op stads- en gemeentebesturen. "Zij kunnen een pakket aankopen", legt projectcoördinator Jan De Proost uit, "met daarin een toestel ter waarde van 2.500 euro, opleidingen, technische service en psychologische bijstand voor personen die een schok hebben toegediend." In totaal kost een pakket ongeveer 3.000 euro voor toestellen die binnen geplaatst worden, en 4.000 euro als het toestel buiten komt te staan.

Intussen hebben iets meer dan driehonderd gemeenten een informatiepakket gekregen. Het Rode Kruis Vlaanderen vermoedt dat er dit jaar nog een vijftigtal toestellen geplaatst zullen worden in verschillende gemeentes; voor volgend jaar wordt gehoopt op driehonderd toestellen. Het systeem werd oorspronkelijk getest in de Antwerpse gemeente Schilde. "Daar staan nu drie toestellen en er komen er nog drie bij", aldus De Proost. Bedoeling is er elk jaar drie bij te plaatsen, tot een maximale dekking bereikt is. "Intussen heeft Ieper ook vijf toestellen aangekocht, net als Eeklo, waar er vier of vijf komen", aldus nog De Proost. "Er komen ook toestellen in onder meer Jabbeke en Voeren." Sinds maandag is er ook een AED in Tienen.

De bijbehorende opleiding is bedoeld voor iedereen die wil. "In Schilde bijvoorbeeld hebben wij iedereen die binnen een straal van 300 meter rond een toestel woont, aangeschreven. Daarvan zijn er negentig effectief ingegaan op ons aanbod om de cursus te volgen".

Nu in het nieuws