Duivenliefhebbers mogelijk geboycot door vogelpest

Print
Zondag werd er door de Franse minister van Landbouw en Visserij Michel Banier een communiqué verspreid naar aanleiding van vogelgriep in Duitsland en Tsjechië. De stekker kan uit het lopende duivenseizoen getrokken worden. Met de grote vluchten nog op het programma kan dit, opnieuw, een ware catastrofe betekenen voor de tienduizenden Belgische duivenliefhebbers.
BR>
Frankrijk is ingedeeld in verschillende zones. Juist deze zones waar de lossingplaatsen liggen, zijn verboden terrein geworden voor de duivenconvoyeurs. Uitgezonderd een stukje in Noord-Frankrijk, daar mogen ze nog vliegen. De grens gaat waarschijnlijk dicht. Waarschijnlijk, want de vergaderingen tussen de Franse en Belgische Duivenfederatie kunnen op dit moment nog geen sluitend antwoord bieden.

Georges Wauthy van de Belgische duivenbond: “Het is op dit moment nog veel te vroeg om enige conclusies te kunnen trekken. We hebben contact opgenomen met het FAVV en met de Franse duivenbond en zullen alles in het werk stellen om het duivenspel te laten doorgaan.”

Ook in Limburg wacht men bang af wat de Franse overheid gaat beslissen. Zo laat Roger Bos van de Limburgse Fondclub weten dat er nog niets beslist is, maar realiseert zich wel wat de gevolgen zijn als de duivenliefhebbers nee te horen krijgen. Zo wordt normaal zondag Barcelona ingemand, de koninginnenvlucht voor vele melkers. “In Spanje mag gelost worden, hopelijk ook in Frankrijk. Maar ik vrees dat als het regent in Parijs, het druppelt in Brussel.”

Wat het FAVV betreft is er (voorlopig) geen beperking voor de Belgische liefhebbers. Reisduiven, sinds kort uit de pluimveesector genomen, mogen vervoerd en gelost worden binnen België. Het is wachten op het verdict van monsieur Banier.

.

Nu in het nieuws