Huisdieren gedumpt op internet

’Moderne’ hondeneigenaars die hun huisdier nog snel willen dumpen voor de vakantie begint, binden hem niet meer aan een boom maar proberen hem op het internet te versjacheren. Els De Belder van de Dierenbescherming laakt de praktijken.

BR> “Het is nóg lager dan hem naar een asiel brengen, want dit soort mensen probeert er eerst nog geld aan te verdienen.”

Linda Schaake, sitemanager van 2dehands.be, stuurde gisteren een opgewekt persbericht de wereld in. “Sinds begin juni stijgt het aantal zoekertjes voor honden en katten op de website 2dehands.be enorm. Normaal hebben we er 7.000, nu zitten we al op 10.470. Tientallen baasjes die niet terecht kunnen bij overvolle asielen, plaatsen hun huisdier nu op de vraag- en aanbodsite. De huisdiereneigenaars hopen nog vóór het begin van de grote vakantie een nieuwe thuis voor hun viervoeter te vinden.”

Volgens Linda Schaake gaat het om een positieve trend. “Een nieuw onderdak via het internet betekent voor de dieren een beter leven dan een plek in het asiel of een ongewisse toekomst in de vrije natuur. Ze worden nu niet meer aan een boom in het bos vastgebonden. Schatting is dat vóór het grote vakantievertrek ongeveer een op de vijf huisdieren op weg is naar een nieuw huis.”

Dierenbescherming

Els De Belder, dierenarts en voorzitster van de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming, hekelt de trend. “Het is grof dat ze er eerst nog eens geld van willen maken. Dat 2dehands.be het bijna als een goede daad voorstelt, steun ik niet. Dit soort praktijken zou verboden moeten worden.”

Zoekertjessite Hebbes.be heeft al zo’n verbod. “Met dieren mag je niet lichtzinnig omspringen,” zegt Andy Serdons van Hebbes. “Anders wordt het handelswaar als een blikje cola. Bij ons kunnen particulieren geen honden of katten aanbieden, alleen erkende fokkers en handelaars met een HK-nummer mogen dat. Wie geen of een fout HK-nummer opgeeft, belandt in de pot geweigerde zoekertjes. Veertig procent van alle geweigerde items zijn dieren, ongelooflijk veel. Witte kees zoekt baasje, lees ik hier. Maar via ons gaat hij die niet vinden.”

Nu in het nieuws