België voltooit als eerste land zijn HST-netwerk

Vanaf eind 2007, begin 2008, zullen twee nieuwe HST-lijnen het Belgische grondgebied doorkruisen, richting Duitsland en richting Nederland.

Belga

Daarmee zal België het eerste Europese land zijn dat zijn internationaal HST-netwerk voltooit. Dat zegt spoorwegbeheerder Infrabel.

In het oosten zijn de infrastructuurwerken tussen Luik en de Duitse grens voltooid. Ze hebben in totaal 850 miljoen euro gekost. De eerste testen met hogesnelheidstreinen zijn er voorzien voor eind 2007 en de infrastructuur wordt begin 2008 ter beschikking gesteld aan de operatoren, die zullen beslissen over het moment van ingebruikname van de lijn. De treinen gaan er niet harder rijden dan 260 kilometer per uur, wegens het heuvelachtige karakter van de streek.

In het noorden, tussen Antwerpen-Luchtbal en de Nederlandse grens, wordt de lijn, die 780 miljoen euro gekost heeft, al volop getest. Ze wordt eind dit jaar ter beschikking gesteld van de operatoren. De maximumsnelheid van de HST zal hier 300 kilometer per uur bedragen en de HST wordt ook ingezet voor het binnenlandse verkeer tussen Antwerpen en de Noorderkempen.

Nu in het nieuws