"Mijn hond verdraagt geen zwarten"

Peter Adelanwa uit Halle, een Belg van Nigriaanse afkomst, ving bot toen hij donderdag ging solliciteren bij smeedijzerij Rampelberg in Huizingen (Beersel). ”Sorry meneer, mijn hond verdraagt geen mensen met een zwarte kleur”, kreeg hij van bedrijfsleider Bruno Rampelberg te horen.

ghouben

Gui Heyrman van ABVVmetaal laat het daar niet bij: ”Dit is puur racisme”.

Peter Adelanwa is lasser van beroep. Lassen is een zogenaamd knelpuntberoep waarvan de vacatures moeilijk raken ingevuld. Hij ontving van de VDAB een brief met de boodschap contact op te nemen met smederij Rampelberg. Die zocht een lasserbouwsmid.

Donderdag trok de man naar Huizingen, maar mocht hij van eigenaar Bruno Rampelberg het bedrijfsterrein niet betreden. De reden? Zijn zwarte labrador kan niet om met zwarten. Op de brief die Peter Adelanwa terugkreeg, staat onder de handtekening van Bruno Rampelberg het volgende: ”De hond verdraagt deze persoon niet. Risico op hondenbeten gezien zijn huidskleur.”

Racisme

”Een sterk staaltje van racisme”, zegt vakbondsman Gui Heyrman. ”Meteen na dit voorval kwam Peter Adelanwa op mijn bureau. Hij was enorm van streek. Hij heeft nooit kunnen bewijzen of hij bekwaam is voor de job bij Rampelberg. Nee, dit kan niet door de beugel.”

Ook de VDAB zegt de zaak te zullen onderzoeken. ”Wie sollicitanten weigert wegens hun huidskleur, overtreedt de antiracismewetgeving en begaat strafbare feiten”, aldus woordvoerster Nancy Vercammen. ”Met de gegevens die we nu hebben, is er zeker sprake van discriminatie.We hebben in elk geval deze vacature uit onze databank verwijderd.”

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) heeft zich alvast over de zaak gebogen. ”We nemen zo snel mogelijk contact op met de betrokkenen. Na het onderzoek bekijken we wat we gaan doen”, verduidelijkt Lieve Staes van het CGKR. Peter Adelanwa, noch zijn familie wensen voorlopig commentaar te geven.

”Uit veiligheid”

Bruno Rampelberg ontkent de gebeurtenissen niet. ”Inderdaad, ik heb Peter Adelanwa geen toegang tot het bedrijf kunnen verlenen, maar niet uit racistische overwegingen.Zodra hij hier aankwam, sprong Blackie, mijn labrador, tegen het hek en blafte hij onophoudelijk. Dat doet hij bij elke zwarte persoon die passeert.”

”Nochtans was ik blij de sollicitant te zien,maar voor zijn eigen veiligheid kon ik de man niet binnenlaten. Mijn hond beschermt mijn eigendom. Hem wegdoen is geen optie. Dan moeten ze tegen mijn hond maar een klacht indienen”, verdedigt de bedrijfsleider zich.

”Geen uitzondering”

Voor hondenpsycholoog Geert De Bolster vertoonde de labrador geen merkwaardig gedrag. ”Waarschijnlijk heeft deze hond tussen de 8 en 12 weken na de geboorte, de socialisatieperiode, geen contact gehad met zwarte mensen.Ziet hij later toch een zwarte, kan dit leiden tot agressief gedrag.”

Het Martin Gaus Gedragscentrum voor honden bevestigt deze verklaring. ”Ziet de hond iets wat hij tijdens de socialisatieperiode nog nooit opgemerkt heeft, dan wordt hij angstig.Vluchten, of zoals in dit geval agressief gedrag, is dan het resultaat.”

Nu in het nieuws