Ghanese blauwhelm spreekt versie beschuldigde tegen

Een Ghanese blauwhelm, die op 7 april 1994 samen met de tien Belgische blauwhelmen werd meegenomen in het busje, zei maandag op het Rwandaproces in Brussel dat ze daarbij werden begeleid door gewapende Rwandese militairen.

Belga

Daarmee spreekt hij de versie van de beschuldigde, ex-majoor Bernard Ntuyahaga, tegen.

Ntuyahaga heeft altijd gezegd dat het door een samenloop van omstandigheden was dat hij vijftien blauwhelmen, de tien Belgen en vijf Ghanezen, in zijn busje meenam. De ex-majoor staat terecht voor de moord op de blauwhelmen en voor de moord op de eerste minister.

"De Rwandese militairen die in de ochtend van 7 april bij de residentie van de premier aankwamen, gaven ons het bevel onze wapens af te geven en onze armen in de lucht te houden. Ze namen ons alles af en brachten ons naar een minibus die op de hoofdweg stond geparkeerd", zei de Ghanese sergeant Georges Aboagye maandag in de rechtszaal. "We moesten gehoorzamen, daar was geen discussie over", voegde hij eraan toe.

De officier die zich in het voertuig bevond, zei hen dat hij hen naar een veilige plaats zou brengen, maar preciseerde die plaats niet. Geen enkele partij vroeg maandag aan de Ghanese getuige of hij de beschuldigde als die officier herkende.

De blauwhelmen werden uiteindelijk naar Kamp Kigali gebracht, op enkele honderden meters van de residentie van de eerste minister. De Belgen werden er gedood. De Ghanezen, die eerst werden geslagen, werden gespaard. De getuige zei maandag dat hij de officier na de aankomst in Kamp Kigali niet meer heeft gezien.

"Toen wij het kamp verlieten, nadat de Belgen door soldaten naar een lokaal werden gebracht, hoorden we geweerschoten vanuit dat lokaal", zei sergeant Aboagye nog.

Morgen/dinsdag wordt hij opnieuw verhoord. Ook een andere Ghanese blauwhelm, Alex Amoaka, wordt dan op de getuigenbank verwacht.

Een gewezen verantwoordelijke van het Rwandese leger zei maandag tijdens de zitting nog dat de beschuldigde het bevel kreeg om de blauwhelmen naar Kamp Kigali te brengen, maar niet op eigen initiatief handelde. Generaal Leonidas Rusatira, die destijds bevelhebber was van de militaire hogeschool (ESM), zei evenwel niet te weten wie het bevel dan wel zou hebben gegeven.

Nu in het nieuws