Beersel ontkent racisme bij aanpak zwembadproblemen

Burgemeester Hugo Casaer (CD&V) van Beersel ontkent dat het verbod op het dragen van lange zwemshorts in het zwembad van het provinciaal domein van Huizingen ingegeven is door racisme.

Belga

Naar aanleiding van uitspraken van Beerselse politici stelt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding een onderzoek in naar de motieven achter dit verbod.

"Het gaat hier niet om een reglement van de gemeente Beersel, maar van de provincie. Dat moesten wij omzetten in een politiereglement om te kunnen toepassen in het provinciaal domein vanaf 1 juli. Er zijn een heleboel maatregelen voorzien om een herhaling te voorkomen van een aantal moeilijkheden in het verleden. Wie niet betaalt, kan buitengezet worden en wie weerbarstig is, kan het hele seizoen de toegang ontzegd worden," aldus Casaer.

Het verbod op zwemshorts kwam er wegens hygiënische redenen. "Verboden zijn de lange shorts tot een stuk onder de knie. Met een short tot boven de knie mag nog gezwommen worden. Het is een maatregel die al in tal van openbare zwembaden van kracht is.

Voorts kregen we ook klachten van busreizigers die het niet zagen zitten naast iemand op de bus te zitten met natte kleren. Dat men Beersel niet beschuldigt van racisme. Wij waren de eerste om een asielcentrum en een doorgangsterrein voor zigeuners in te richten", aldus Casaer.

Rond het openluchtzwembad van het provinciedomein van Huizingen deden zich de afgelopen jaren tal van incidenten voor. Hierbij waren vaak allochtone jongeren uit het Brusselse betrokken. Zo werd er vandalisme gepleegd op weg van de busstop in Lot naar het zwembad. Om die reden laten het provincie- en gemeentebestuur - met de steun van het Brussels Gewest - de MIBV-buslijn van mei tot augustus doorrijden tot in Huizingen. Ook zal de inkom voor niet-Brabanders verhoogd worden van 2 tot 7 euro.

Nu in het nieuws