Mariusz O. niet voor volwassenenrechtbank

Mariusz O., de tweede minderjarige Pool die betrokken was bij de roofmoord op Joe Van Holsbeeck, moet niet voor een volwassenenrechtbank verschijnen. Dat heeft de jeugdkamer van het Brusselse hof van beroep maandagnamiddag beslist.

Belga

Volgens het hof is er een duidelijke positieve evolutie in de persoonlijkheid van de jongeman en in zijn houding tegenover de feiten.

Mariusz O. was samen met de eveneens minderjarige Adam G. betrokken bij de roofmoord op Joe Van Holsbeeck in het Brusselse Centraal Station op 12 april 2006. Het tweetal wou de mp3-speler van Joe stelen maar die verzette zich. Daarop werd hij door Adam G. neergestoken. Die laatste werd op 2 februari door de Brusselse jeugdrechter uit handen gegeven en zal als een volwassene berecht worden.

Een kleine twee maanden later, op 29 maart, besliste de jeugdrechter dat zijn kompaan Mariusz O. beter in de gesloten instelling van Kasteelbrakel zou blijven en niet uit handen gegeven moest worden. Het openbaar ministerie ging tegen die beslissing in beroep maar de jeugdkamer van het hof van beroep heeft de beslissing van de jeugdrechtbank nu bevestigd.

"De eerste verslagen van de begeleiders en experts gaven een negatief beeld van de situatie", zo las voorzitster Goblet uit haar arrest voor, "maar er is sindsdien een duidelijke evolutie merkbaar. Zowel de persoonlijkheid van de minderjarige als zijn houding tegenover de feiten zijn veranderd. De minderjarige en zijn familie tonen goede wil en werken ook goed mee."

In die omstandigheden blijft een verdere plaatsing van de minderjarige in de gesloten jeugdinstelling aangewezen en kan er geen uithandengeving plaatsvinden, aldus nog de voorzitster.

In principe blijft de minderjarige nu tot zijn 18de verjaardag in de gesloten instelling van Kasteelbrakel. Zijn verblijf kan verlengd worden tot hij 20 jaar is, maar dat moet of door het openbaar ministerie of door hemzelf gevraagd worden.

Burgerlijke partijen teleurgesteld

De vader van Joe Van Holsbeeck en van diens vriend Gilles V. zijn zwaar teleurgesteld door de beslissing van het Brusselse hof van beroep om de minderjarige Pool Mariusz O. niet uit handen te geven. Dat hebben ze maandagnamiddag gezegd na de zitting van het hof. Mariusz O. was een van de jongeren die betrokken was bij de roofmoord op Joe Van Holsbeeck op 12 april 2006 in het Brusselse Centraal Station.

"Hoe moet ik dit aan mijn zoon uitleggen? " vroeg de vader van Gilles V. zich na de zitting af. "Welke argumenten moet ik nog gebruiken om hem ervan te overtuigen dat het Belgische gerecht op een evenwichtige manier te werk gaat? Een minderjarig slachtoffer wordt op dezelfde manier behandeld als een volwassene en krijgt nauwelijks bescherming, terwijl een minderjarige dader zo veel mogelijk beschermd moet worden."

"Met wat geluk is die jongeman over enkele maanden op vrije voeten en kan hij mijn zoon opnieuw tegen het lijf lopen", ging vader V. voort. "En op het assisenproces moeten ze allebei verschijnen als getuigen. Hoe moet mijn zoon daarmee omgaan? Hij begrijpt gewoonweg niet dat er hier op geen enkel moment over de verantwoordelijkheid van die jongen is gesproken, dat er naar de slachtoffers niet geluisterd wordt."

Ook vader Van Holsbeeck was door de uitspraak van het hof aangedaan en pleitte voor een diepgaande hervorming van het Belgische jeugdstrafrecht. Hij was er ook niet van overtuigd dat Mariusz O. niet geweten zou hebben dat zijn kompaan een mes had en het zou gebruiken. "Zowel mijn zoon als zijn vriend waren stevig gebouwde jongens terwijl de twee daders heel wat kleiner zijn. Die twee kunnen nooit zomaar beslist hebben om hen zonder meer te bestelen. Ze moeten zeker geweest zijn dat ze voldoende middelen hadden om hun doel te bereiken en vast van plan geweest zijn die middelen ook te gebruiken."

Verdedeging tevreden

Meesters Gaby-Ange Mindana en Rosario Alonso Perez Villanueva, de advocaten van Mariusz O., reageren tevreden op de beslissing van de jeugdkamer van het hof van beroep om hun cliënt niet uit handen te geven. Volgens de advocaten is het duidelijk dat de minderjarige Pool een positieve evolutie heeft doorgemaakt en was de beslissing van het hof de enige juiste.

"Hier is nogmaals bewezen dat België een van de beste systemen heeft op het vlak van jeugdbescherming, als men het tenminste de middelen geeft om te werken", zei meester Mindana. "Alle experts zijn het erover eens dat het werk in de gesloten jeugdinstelling zijn vruchten heeft afgeworpen, maar dat het voortgezet moet worden. Mariusz is zich bewust geworden van de ernst van de feiten en van zijn verantwoordelijkheid."

Nu in het nieuws