Brusselse assisenhof beslist om niet naar Kigali te gaan

Het Brusselse assisenhof heeft maandag op het proces van ex-majoor Bernard Ntuyahaga de vraag van verschillende partijen om naar Kigali af te zakken, afgewezen. De partijen hadden daarom gevraagd "om de gebeurtenissen te kunnen begrijpen en om te weten hoe de regelmatig op het proces genoemde plaatsen er uitzien". Ntuyahaga staat terecht voor de moord op tien Belgische blauwhelmen in Kamp Kigali in april 1994.

Belga

Een bezoek aan Kigali "is niet nuttig om de waarheid aan het licht te brengen", oordeelde het hof, te meer omdat foto's, kaarten en video's van de plaatsen in Kigali in het dossier zitten.

Door het tegensprekelijk karakter van de debatten op het proces wordt bovendien een eerlijk proces gegarandeerd, aldus het assisenhof, die daarmee antwoordt op de vraag van de verdediging. Die was van oordeel dat een bezoek ter plaatse de beschuldigde zou toelaten het bewijs van zijn onschuld aan te brengen. Evenmin zal een rogatoire commissie naar Kigali gestuurd worden, voegde het hof er aan toe.

Het assisenhof aanvaardde wel de vraag van een burgerlijke partij om de onderzoeksrechter en de onderzoekers opnieuw te horen over de plaatsbeschrijvingen van de plaatsen in Kigali en om het publiek luchtfoto's van het gebied te tonen.

Nu in het nieuws