Families vermoorde para's uiten woede in brief

De families van de para's die in Rwanda werden vermoord hebben een brief geschreven aan de krant Le Soir waarin ze hun woede uiten. Dat schrijft de krant maandag. Ze zeggen ontgoocheld te zijn over het verloop van het proces tegen majoor Ntuyahaga.

Belga

"We zoeken al dertien jaar naar de waarheid over de omstandigheden waarin ze werden vermoord. Dertien jaar wachten wij al op gerechtigheid. Maar we zijn ontgoocheld over de manier waarop het proces verloopt", schrijven de families.

Le Soir stelde de families bij de start van het proces voor om hun reacties te publiceren. Na zes weken maken de families voor het eerst gebruik van dit aanbod.

Ze zeggen niet te begrijpen "waarom de hoorzittingen niet verduidelijkt kunnen worden door foto's van de plaats van de feiten. Dat zou het makkelijker maken voor iedereen om te begrijpen waarover wordt gesproken, vooral voor de juryleden". "Er is een fotodossier, we willen dat dit gebruikt wordt".

"Alle elementen in de geschiedenis van de genocide van 1994 zijn belangrijk om de historische waarheid aan het licht te brengen, maar we mogen niet vergeten dat er op de beklaagdenbank iemand zit die berecht moet worden: Bernard Ntuyahaga. Op sommige dagen wordt zijn naam nauwelijks vernoemd", aldus nog de families.

De families zeggen dat ze nog wel willen geloven dat dit lang verwachte proces wat rust zal brengen, maar "er is heel wat twijfel", klinkt het.

Nu in het nieuws