Brandweer en soldaten bestrijden processierups

Het brandweerkorps van Bree heeft maandagmorgen al negen soldaten van de kazerne in Leopoldsburg mee ingezet in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Belga

"Rond 09.00 uur waren de soldaten al de kazerne uit om op pad te gaan. Ze werken telkens in ploegen van drie met drie branders en ze krijgen begeleiding van een Breese brandweerman voor zijn kennis van het terrein en de bestrijding. Een ploeg heeft ook een hoogtewerker van de stad mee," aldus de Breese brandweercommandant Jos Vandermeulen.

Rond 08.00 uur waren de soldaten in de kazernes van Bree (9), Maaseik (6), Maasmechelen (3), Lommel (3) en Genk (3) aangekomen, waar ze eerst een korte opleiding kregen over het materiaal en de bestrijding. De brandweerkorpsen en de civiele bescherming zorgen voor de nodige begeleiding.

De soldaten gaan gedurende vier dagen per week aan de slag en dan worden ze vervangen door collega's. Het leger kan niet meer dan 24 manschappen inzetten, omdat er niet genoeg materiaal voorhanden is. Voorlopig helpen de militairen gedurende twee weken mee in de bestrijding van de processierups en achteraf wordt bekeken of die periode kan uitgebreid worden.

Nu in het nieuws