Fiscale fraudeurs ongestraft

De Staat is 100 miljoen euro misgelopen door de verjaring van fiscale fraudezaken, zegt CD&V-senator Hugo Vandenberghe. Dat is echter maar het topje van de ijsberg, vreest de senator.

Belga

Uit gerechtelijke bron vernam Vandenberghe dat bij de Franstalige financiële sectie zowat 1.400 kartons met een 300-tal zaken van onder meer belastingontduiking, witwassen en frauduleuze kasgeldvennootschappen op behandeling staan te wachten.

Hoeveel de Belgische Staat kan mislopen als al die dossiers verjaren, is moeilijk te ramen omdat die dossiers niet of onvoldoende onderzocht zijn, aldus de senator. Hij waagt zich aan een grove schatting van 1 tot 3 miljard euro.

Voor een reeks dossiers van valsheid in geschriften bij de aangifte van in het buitenland betaalde roerende voorheffing, is het wel al zover. Speurders ontdekten heel wat valse aangiftes. De Brusselse raadkamer besliste dat het merendeel van de nog niet afgeronde zaken verjaard is, waardoor de staat 100 miljoen euro misloopt.

De oorzaak van de dreigende verjaring is geen onwil van de magistraten, aldus Vandenberghe. "Ze doen wat ze kunnen, maar ze zijn amper met zessen, terwijl bepaald is dat ze met vijftienen moeten zijn".

Nu in het nieuws