Michael White te jong voor Shanghai Masters

Het Engelse snookertalent Michael White zal niet kunnen deelnemen aan het Shanghai Masters. De 15-jarige White start aan zijn eerste profseizoen. Op 5 juli bereikt hij daarvoor de minimumleeftijd van 16 jaar. De kwalificaties voor het Shanghai Masters starten echter dinsdag al in het Welshe Prestatyn. Hij zal nu tot september en de kwalificaties voor de Grand Prix moeten wachten om zijn debuut te maken.

Belga

White liet voor het eerst van zich horen toen hij als 9-jarige de jongste ooit werd die een century wegpotte. In 2006 werd hij op zijn veertiende de jongste Europese kampioen ooit en won hij ook de IBSF World Grand Prix. Dat zou al volstaan hebben om vorig jaar bij de profs aan te treden, ware het niet dat hij te jong was. Dit jaar veroverde hij een ticket voor de proftour door Europees kampioen bij de min 19-jarigen te worden.

Ook vijf Aziatische spelers zijn er in Prestatyn niet bij voor de kwalificaties voor Shanghai. De Chinezen Liu Song, Tian Pengfei, Xiao Guodong en Liu Chuang en de Thai Issara Kachaiwong geraakten niet tijdig aan hun werkvergunningen en visa. Europees kampioen Kevin Van Hove geeft wel present. Onze 23-jarige landgenoot treedt dinsdag in de eerste ronde aan tegen zijn Noorse leeftijdsgenoot Kurt Maflin. Bij winst is de Ier Joe Delaney, nummer 58 op de wereldranglijst, woensdag de tegenstander.

Als hij dan donderdag en vrijdag ook nog de Engelsman Rory McLeod (48e) en Welshman Dominic Dale (31e) kan uitschakelen, wacht hem in augustus (6-12) in Shanghai een eerste ronde tegen de Ier Ken Doherty, de nummer vier van de wereld.

Nu in het nieuws