Hockey (mannen): bondscoach Van Lith zet lijnen uit

Print
BRUSSEL - Bart Van Lith, de trainer van de nationale hockeyploeg bij de mannen, heeft maandag zijn eerste selectie en de grote lijnen van zijn programma voor het jaar 2001 voorgesteld aan de pers. Het belangrijkste objectief wordt het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker in het Schotse Edinburgh van 15 tot 29 juli 2001.
BR>
België moet zich daar proberen te plaatsen bij de zeven beste landen om te mogen deelnemen aan de wereldbeker. De beste negen landen van het toernooi in Schotland mogen deelnemen aan een plaatsingstoernooi voor de Olympische Spelen in 2004 in Athene, de belangrijkste doelstelling voor de Nederlander Van Lith.

De 53-jarige Van Lith, ex-B-international en trainer van Nederlandse en Duitse ploegen, is aangesteld voor vier jaar (tot aan de Spelen in Athene). Maar zijn lot hangt volgens de hockeyfederatie (ARBH) af van de prestatie in Edinburgh.

De Nederlander heeft voor zijn eerste selectie gekozen voor de jeugd. Op een vriendschappelijk toernooi in Egypte van 22 februari tot 2 maart (met India, Kenia, Frankrijk, Egypte en België) wil hij nog enkele nieuwe dingen uitproberen. Hij zal er aantreden met een driemansverdediging die man tegen man speelt. De bondscoach wil de nationale ploeg in de toekomst zien spelen met drie verdedigers, vijf middenvelders en twee aanvallers. Ook de aansluiting tussen de verschillende linies moet verbeteren, maar daarvoor moet de fysieke condititie van de spelers wel verbeteren, vindt van Lith.
"Tot mijn grote verbazing heb ik gemerkt dat er enkele jonge talenten bijlopen. Het probleem is dat er in het Belgisch kampioenschap veel te traag wordt gespeeld. Ik heb er daarom voor gekozen om mijn selectie te bepalen op basis van trainingen en vriendschappelijke wedstrijden." Van Lith antwoordde hiermee op de kritiek dat hij vijf ploegen van het kampioenschap, waaronder leider Orée, nog niet heeft zien spelen.
"Mijn selectiecriteria zijn techniek en mentale en fysieke sterkte. De tactiek kunnen ze later bijleren", voegde een optimistische Van Lith er nog aan toe.

MEEST RECENT