Anciaux heeft nooit visum voor China aangevraagd

Volgens de Chinese ambassade heeft Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) nooit een visum aangevraagd voor een bezoek aan China.

Belga

In een reactie zegt Anciaux dat zijn visum misschien niet formeel werd geweigerd, maar dat er hem wel telefonisch is verzocht niet naar China te reizen als hij vasthield aan zijn plannen om over Tibet te praten.

Afgelopen weekend meldde De Morgen dat minister Anciaux mogelijk geen visum zou krijgen voor zijn reis naar China omdat de Spirit-minister van plan was het in zijn speech bij de opening van de Vlaams-Chinese tentoonstelling Het Verboden Rijk ook te hebben over Tibet.

Maar Anciaux zou nooit een visum hebben aangevraagd, zo meldt Knack maandag op basis van informatie bij de Chinese ambassade. "Dat klopt niet, denk ik", repliceert Anciaux. "Maar de organisatie van de reis is natuurlijk in handen van mijn administratie. Die heeft bij mijn weten twee brieven gestuurd naar de ambassade, waarin mijn voornemen werd uitgelegd en de delegatie werd bekendgemaakt".

Anciaux benadrukt dat hij "geen spelletjes speelt". "Ik vind het heel erg dat men mijn eerlijkheid in twijfel trekt", luidt het. "Ik vermoed dat de ontkenning van de ambassade een onderdeel is van hun diplomatie. De Chinezen zeggen namelijk nooit echt 'neen'. Een formele weigering is er dus nooit geweest. Maar er is telefonisch wel duidelijk gemaakt aan mijn administratie dat ik beter niet kon komen als ik bij mijn voornemen bleef om over Tibet te praten", aldus nog Anciaux.

Nu in het nieuws