'Nu akkoord staatshervorming, uitvoeren kan later'

De staatshervorming mag eventueel na 2009 uitgevoerd worden, maar het regeerakkoord moet wel duidelijk een akkoord bevatten over een nieuwe communautaire ronde.

Belga

Dat hebben de partijvoorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever maandag gezegd na afloop van hun onderhoud met informateur Didier Reynders.

Vandeurzen en De Wever willen ook dat er tijdens de regeringsonderhandelingen al een perspectief wordt gecreëerd op een tweederde meerderheid die in het parlement nodig is om de staatshervorming uit te voeren. Een regering kan niet uit de startblokken schieten zonder akkoord over een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, luidde het nog.

Informateur Reynders ontvangt maandag een eerste reeks partijen. Het kartel CD&V/N-VA kwam als eerste langs. Ondertussen is cdH-voorzitster Joëlle Milquet binnen. In de namiddag komen de groenen aan bod.

Vlaams Belang vreest afstel

Vlaams Belang is niet te spreken over de houding van het Vlaamse kartel CD&V/N-VA rond de staatshervorming. Voor het kartel mag de staatshervorming eventueel na 2009 uitgevoerd worden als het regeerakkoord duidelijke afspraken bevat over een nieuwe communautaire ronde. Vlaams Belang spreekt van een "volledig gezichtsverlies" voor CD&V/N-VA en vreest dat het uitstel in de staatshervorming zal leiden tot afstel.

Nu in het nieuws