Verhofstadt verdient 60% meer dan premier Nederland

De Belgische premier verdient met 200.000 euro bijna zestig procent (58,5 procent) meer dan zijn Nederlandse collega, hoewel hun functies even zwaar gewogen worden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van adviesbureau Hay Group.

Belga

Hay Group analyseerde voor de derde keer de lonen van topambtenaren, ministers en ministers-presidenten in verschillende Europese landen. De Belgische eerste minister verdiende in 2005 nog bijna 20 procent van een gelijkwaardige functie uit de privésector, maar tuimelt vandaag naar minder dan 15 procent. Toch is de job van eerste minister in België niet slecht betaald in vergelijking met andere Europese landen.

De best betaalde ministers-presidenten van Europa zijn die van de grotere landen, respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Tussen de kleinere landen is er een grote variatie. Zo zijn de lonen van de Belgische en Griekse premier duidelijk hoger dan die van de Nederlandse en Finse. In Oost-Europa liggen ze dan weer een stuk onder het gemiddelde.

Kloof publieke en private sector

De kloof tussen de toplonen uit de publieke en de privésector vergroot nog steeds. Bij functies van vergelijkbare zwaarte in het bedrijfsleven hoort een salaris van anderhalf tot soms wel twintig keer zo hoog.

In verhouding tot het bedrijfsleven worden topambtenaren wel beter betaald dan de politici voor wie ze werken. "We zien hier geen problemen, want voor een minister spelen ook veel immateriële inkomsten mee", zegt Koenraad Van Hee van Hay Group. "Het aanzien, de macht en de carrièremogelijkheden die het ministerschap met zich meebrengt zijn onbetaalbaar. Dat een bedrijfsleider meer verdient, doet er dan minder toe", benadrukt hij.

Blair verdiende van alle politieke leiders in 2006 het meest. Zijn salaris steeg afgelopen jaar naar 276.300 euro. Angela Merkel nam met 261.500 euro de tweede plaats in, gevolgd door voormalig premier van Frankrijk Dominique de Villepin met 248.300 euro. De functies van Verhofstadt en Balkenende worden door Hay Group even zwaar gewogen, maar toch verdiende Verhofstadt met 200.000 euro bijna zestig procent meer dan zijn Nederlandse collega. De salarissen in Oost-Europa liggen nog een stuk lager. De minister-president van Slovakije verdiende "slechts" 41.400 euro.

De vergelijking gebeurde op basis van het vaste inkomen (jaarinkomen plus vakantietoeslag, dertiende maand en andere vaste premies) vermeerderd met het variabele inkomen. Onkostenvergoedingen werden niet opgenomen. Hay Group is een wereldwijd onerzoeks- en adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap en beloning.

Nu in het nieuws