Vierde ruimtewandeling Atlantis succesvol

wee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis hebben zondagavond met succes een vierde ruimtewandeling gemaakt voor de assemblage van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft NASA TV gemeld. "Alles is werkelijk prima verlopen", zei een woordvoerder van de vluchtleiding in Houston.

Belga

Steve Swanson en Patrick Forrester beëindigden maandag om 0.45 uur Belgische tijd hun tweede uitje dat zes uur 29 minuten daarvoor was begonnen. Tijdens deze missie hebben twee paar astronauten in totaal 27 uur 58 minuten in het absolute luchtledige gewerkt. Het was de 87ste ruimtenwandeling ter assemblage en onderhoud van het complex, waarbij in totaal al 537 uur 3 minuten buiten is gearbeid.

Het duo heeft alle opgelegde taken succesvol uitgevoerd. In het bijzonder hebben zij het rotatiemechanisme vrijgemaakt waardoor het vorige week geplaatst zonnepaneel (S3/S4) zich automatisch naar de Zon kan richten. Dit nieuwe zonnepaneel kan 20 kilowatt energie voortbrengen en is aangevoerd door de Atlantis. Het werd vorige week maandag door de robotarm van de shuttle en het ISS vastgemaakt aan de spacemeccano. Tijdens vier ruimtewandelingen werd het dan klaargemaakt ter activering.

Het duo installeerde ook een computerkabel op de Amerikanse verbindingsmodule Unity om een verbinding te hebben met het Russische segment van het complex, waarin ook België participeert.

Bovendien verwijderden Forrester en Swanson een gps-antenne en rondden zij de eerder begonnen installatie van een schild, dat het Amerikaanse labo Destiny tegen brokstukken moet beschermen, af.

De vorige week uitgevallen computers in het Russische segment, die in feite van Duitse makelij zijn, bleven ondertussen werken zoals het hoort nadat de kosmonauten Fjedor Joertsjichin en Oleg Kotov er dankzij een trucje met een overbruggingskabel erin geslaagd waren ze weer tot leven te wekken.

De Russische vluchtleiding (Tsoup) heeft alle systemen gereactiveerd die door de batterij Russische computers worden gestuurd, op de beruchte Elektron-zuurstofgenerator na.

Volgens de Russische raketbouwer Energija, die instaat voor het Russische segment van het ISS, is de panne veroorzaakt door een "elektrostatische ontlading" na de installatie van S3/S4. De Amerikanen weigeren koudweg te zeggen dat die installatie op zich de problemen heeft veroorzaakt.

De Amerikaanse vluchtleiding wil maandag nog de motoren van het ISS, die van de Russische computers afhangen, testen. Zij moeten de baan van het ISS, die nu 350 km hoog ligt, lichtjes laten zakken. Die motoren ontbranden geregeld om het station optimaal te oriënteren, wanneer de gyrocopen van het ISS, door een Amerikaanse computer gecontroleerd, gesatureerd zijn. Tijdens de computerpanne hebben motoren van de Atlantis voor de standbepaling van het ISS gezorgd.

Indien de test lukt, kan de Atlantis morgen/dinsdag afscheid nemen van het complex, om donderdag om 19.54 uur Belgische tijd te landen op het Kennedy Space Center in Florida. De terugkeer op zich kreeg al groen licht na de reparatie tijdens de ruimtewandeling van vrijdag op zaterdag van een scheur in isolerend materiaal, onderaan de baanmanoeuvreermotoren van de shuttle.

De eerste missie van een ruimtependel dit jaar werd van elf naar dertien dagen verlengd, om een extra-ruimtewandeling in te lassen ten behoeve van de reparatie van de buitenwand van de shuttle. De scheur was ontstaan door de aerodynamische krachten tijdens de lancering. Het gedeeltelijk losgeraakte materiaal werd teruggeduwd en met chirurgische klemmen weer vastgemaakt.

De missie zal ook bijblijven door de nieuwe problemen die het volledig opklappen van het nukkig zonnepaneel P6-2B met zich meebracht. Maar ook dit raakte opgelost. P6 zit netjes in een box en kan later naar een andere plaats op het ISS verhuizen.

Tevens brak de in december met de shuttle Discovery aangekomen Amerikaanse astronaute Sunita Williams zaterdag het vrouwelijk verblijfsrecord in de ruimte dat met 188 dagen al een decennium op naam stond van Shannon Lucid. Williams werd wel geholpen door het feit dat de Atlantis niet in maart kon vertrekken omdat een fikse hagelbui de externe brandstoftank van de shuttle ernstig had beschadigd. .

Nu in het nieuws