Alcoholsubstituten slopen Russische man

Het drinken van substituten voor alcoholische dranken, zoals eau de cologne, is een van de belangrijkste doodsoorzaken van Russische mannen tussen de 25 en 54 jaar. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde studie in The Lancet.

AP Ned

De studie beperkte zich tot de stad Izjevsk in de Oeral. Tussen 2003 en 2005 werd 43 procent van de mannelijke sterfgevallen in de stad veroorzaakt door het drinken van alcoholhoudende substanties die niet bestemd zijn voor consumptie. Deskundigen denken dat de situatie in Izjevsk typisch is voor Rusland.

Surrogaten voor alcoholische dranken kosten veel minder dan populaire dranken als wodka en zijn ook makkelijker te verkrijgen in afgelegen gebieden. Producten als eau de cologne zijn overal te krijgen en worden vaak verkocht om op te drinken. De surrogaten zijn erg gevaarlijk, vanwege het hoge ethanolgehalte.

Alcoholverslaving is een bekend verschijnsel in Rusland. Vooral de mannen vallen eraan ten prooi. De gemiddelde Russische man wordt slechts 59 jaar; drie jaar jonger dan de gemiddelde man in Bangladesh. Russische vrouwen, die een stuk minder drinken, worden tien jaar ouder dan de mannen. Toen sovjetleider Michail Gorbatsjov in het midden van de jaren '80 het alcoholisme bestreed met voorlichtingscampagnes, daalde het sterftecijfer met grote sprongen.

Nu in het nieuws