Russen falen (weer) in overkomen computerproblemen ISS

Print
Een poging van Russische deskundigen vrijdagmorgen om de computerproblemen in het Internationaal Ruimtestatoin ISS te boven te komen is mislukt, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld. Het complex verkeert in een net zo zorgwekkende situatie als tijdens de nacht van woensdag op donderdag.
Eerder deze week begaven de Russische besturings- en geleidingscomputers van het ISS het en viel de communicatie met de vluchtleiding (TSOUP) nabij Moskou uit. De computers zijn niet alleen van belang voor de vitale standbepaling van het complex, maar ook voor de zuurstof- en de watervoorziening van het complex.

Gisteren/donderdagavond werd gemeld dat er weer communicatie was tussen de TSOUP en de centrale computer, en dat de hypothese van een evacuatie van zowel het ISS als de Atlantis "extreem ver weg was". Toch was er nog veel te doen.

Ondanks de inzet van een groot aantal deskundigen van de Russische raketbouwer Energija en de bemanning van het ISS, faalden tijdens het overvliegen van de Russische grondstations nieuwe pogingen om de computerproblemen helemaal te boven te komen. Momenten waarop computers weer tot leven leken te komen, waren van korte duur, aldus Florida Today.

De oorzaak van de storing is niet gevonden. De Russen gaan ervan uit dat een en ander terug te voeren is naar de aanhechting van de nieuwe zonnepanelen aan het ISS maandag. Volgens de Amerikaanse vluchtdirecteur Mike Suffredini reageren de Russische computers zeer gevoelig op "geruis" en schakelen ze zichzelf uit.

Het probleem dient opgelost vooraleer de Atlantis - in principe dinsdag - afscheid neemt van het ISS. Of er in het complex opnieuw stroombesparende maatregelen zijn genomen, is onduidelijk. In de Atlantis blijven ze wel van kracht, met het oog op een eventuele extra dag in de ruimte om de computerproblemen op te lossen.

Donderdag luidde het dat de gyroscopen van het Amerikaanse segment van het ISS en stuurraketjes van de Atlantis voor de standbepaling instaan. Desnoods kunnen motoren van een Russische Progress-cargo het overnemen.

Een woordvoerder van Energija, dat het Russische segment van het ISS heeft gebouwd, zei tegenover het Russische persbureau Interfax dat een hectische aanpak van de problemen niet de juiste is. "Het vraagt tijd".

Vanavond/vrijdag moeten twee astronauten van de Atlantis naar buiten zweven om met chirurgische technieken een reparatie aan het hitteschild van de shuttle te verrichten en om opnieuw te proberen een immer nukkig zonnepaneel van het ISS helemaal op te vouwen. De derde ruimtewandeling van de pas eerste shuttlemissie van het jaar start om 19.38 uur Belgische tijd.

.

Nu in het nieuws