Wetenschappers brengen genetische revolutie op gang

In een ambitieuze studie van twee jaar met het DNA van 17.000 proefpersonen hebben Britse wetenschappers ettelijke genen ontdekt die voor zeven van de meest voorkomende ziektes verantwoordelijk zijn.

Belga

Dat hebben de onderzoekers van de Britse Wellcome Trust in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature bericht. Er bieden zich door deze "tour de force" in het Britse genetisch onderzoek nieuwe mogelijken aan tot - gepersonaliseerde - therapie voor miljoenen mensen.

Het team van vijftig onderzoeksgroepen en 200 wetenschappers rond Peter Donnelly van de Universiteit van Oxford onderzocht het genetisch materiaal van telkens 2.000 mensen met zeven van de meest voorkomende ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, de (darm)Ziekte van Crohn, manisch-depressieve ziektes en reumato´de arthritis.

Ter vergelijking gebruikten de vorsers DNA van 3.000 gezonde mensen. Alles bij elkaar waren er tien miljard items van genetische informatie, aldus de Britse krant The Independent. Op die manier ontdekten de wetenschappers genen en kleine genvarianten die telkens wel bij de ziektes, maar zelden of gewoon niet in het erfgoed van gezonde mensen voorkomen. Bijvoorbeeld vier genregio's waardoor iemand meer in aanmerking komt om diabetes van het Type 1 te krijgen en drie genen die samenhangen met de chronische ziekte van Crohn en die het risico met 20 tot 30 procent verhogen.

EÚn van de meest spraakmakende en onverwachte resultaten was een gen dat zowel te maken heeft met diabetes van het Type 1 als de ziekte van Crohn. De analyse toonde ook aan dat talrijke onderscheiden genen aan de oorsprong liggen van manisch-depressieve ziektes, die elk voor zich het risico kunnen verhogen. Hetzelfde geldt voor hoge bloeddruk, rapporteren de onderzoekers.

De resultaten van de studie zijn veelbelovend om het tijdperk te betreden van "gepersonaliseerde" therapie waarbij artsen routinematig het DNA van patiënten onderzoeken om uit te vissen welke geneesmiddelen het best aansluiten bij de (verantwoordelijke) genen. Bovendien wordt het mogelijk de rol uit te klaren van de natuur en de opvoeding ("nurture") in de vormgeving van de menselijke geest, waardoor het op zijn beurt mogelijk wordt te begrijpen waarom sommige mensen gevaar lopen manisch depressief of schizofreen te worden, zeggen de betrokken onderzoekers.

Nu in het nieuws