Arsenicum kan leven van leukemiepatiënten verlengen

Het beruchte vergif arsenicum verlengt het leven van zieken met een zeldzame vorm van leukemie in combinatie met een standaardbehandeling. Dat blijkt uit een klinische test waarvan de resultaten zondag in Chicago (Michigan) werden voorgesteld.

Belga

"Dit onderzoek zal de behandeling van patiënten veranderen", zei Bayard Powell, professor hematologie aan het medisch centrum Wake Forest in Noord-Carolina, de voornaamste auteur van dit werk dat werd voorgesteld op de 43ste conferentie van de American Society on Oncology (ASCO), waar dit weekeinde in Chicago een 25.000 deskundigen deelnemen.

"De verschillen in het percentage overleven en herval zijn belangrijk genoeg om arsenicum op te nemen in de standaardbehandeling tegen chronische myeloïde leukemie," zei hij.

De klinische test in fase 3, uitgevoerd op 518 willekeurige volwassen leukemiepatiënten, toonde aan dat bij 261 patiënten die de dubbele arsenicumbehandeling met normale geneesmiddelen ontvingen, het overlevingspercentage na drie jaar 86 procent bedroeg tegen 77 procent voor de andere patiënten die de standaardbehandeling kregen.

Volgens Powell zou de arsenicumbehandeling nog efficiënter zijn wanneer ze wordt toegepast onmiddellijk na de chemotherapie.

Arsenicum wordt al meer dan 2.000 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en dat gebruik leidde tot zijn ontwikkeling in de behandeling tegen leukemie, verklaarde Powell.