Villeneuve gaat niet mee in Hamilton-hype

Naast alle lof over de presaties van Lewis Hamilton was het oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve die deze week kritiek uitte op de Britse Formule 1-coureur.

GPD

Aan de vooravond van de Grand Prix van Canada stelde Villeneuve dat het maar eens 'afgelopen moet zijn met dat geslinger van hem'.

Vooral de manier van starten wekt irritaties op bij de Canadees. Zodra het licht op groen springt, zoekt Hamilton zigzaggend zijn weg naar de koppositie. "Tot nu toe is hij er nog niet voor bestraft, maar zijn starts beginnen behoorlijk te lijken op die van Michael (Schumacher, red.)", zei de toch al als tegendraads bekendstaande Villeneuve in Autosport Magazine.

Schumacher werd vaak hetzelfde verweten. "Andere coureurs zouden direct gediskwalificeerd worden voor dit soort gedrag."

Volgens de vorig jaar gestopte wereldkampioen houdt de internationale autosportbond FIA Hamilton de hand boven het hoofd en heeft de McLaren-coureur tot dusver niet meer dan geluk gehad. "Lewis is erg snel, maar hij moet zich nog steeds echt bewijzen en Alonso beginnen te verslaan. We hebben ook nog niet gezien hoe hij onder grote druk presteert. Dat zal interessant worden."

Feit is dat Hamilton na vijf races met ploeggenoot Fernando Alonso in het wereldkampioenschap aan de leiding gaat en dat van geluk nauwelijks sprake kan zijn. De 22-jarige debutant belandde dit seizoen elke race op het podium. Bovendien versloeg hij, in tegenstelling tot wat Villeneuve beweert, Alonso wel degelijk. Hij eindigde zowel in Bahrein als in Spanje boven de regerend wereldkampioen.

Of de kritische uitlatingen van Villeneuve voortkomen uit jaloezie weet niemand behalve Villeneuve zelf, in ieder geval vertoont het debuut van Hamilton een opvallende parallel met die van zijn Canadese criticaster.

Beide coureurs kenden een stormachtig debuut in de koningsklasse van de autosport. Villeneuve pakte drie podiumplaatsen in zijn eerste vier races, waaronder één overwinning (Nürburgring). Hamilton won tot nu toe nog niet, maar deed het wat achtereenvolgende podiumplaatsen betreft inmiddels beter dan de wereldkampioen van 1997. De Formule 1-rookie staat inmiddels op vijf en niemand zal raar opkijken als hij daar zondag een zesde ereplaats aan toevoegt. Bovendien voert Hamilton het wereldkampioenschap aan, iets dat Villeneuve in zijn debuutseizoen niet lukte.

De beperkingen van het Circuit Gilles Villeneuve - vernoemd naar de in 1982 op het circuit van Zolder overleden vader van Jacques - zullen het Hamilton en zijn collega's overigens niet gemakkelijk maken. De 4,361 kilometer lange baan ligt op een eiland in de Saint Lawrence, een rivier die dwars door Montreal stroomt. Doordat het geen permanent circuit is (het eiland is een park) en er slechts een paar keer per jaar wordt gereden, is de asfaltlaag smerig en de karakteristiek van de baan veranderlijk.

Voor Felipe Massa is er alles aan gelegen zijn in Monaco opgelopen achterstand goed te maken. De Braziliaan van Ferrari staat op vijf punten van leiders Alonso en Hamilton en lijkt vooralsnog de enige die in staat is de macht van McLaren te breken.

Nummer vier Kimi Räikkönen heeft inmiddels een achterstand van vijftien punten en moet winnen om niet uit de titelstrijd te verdwijnen.

Nu in het nieuws