Raad voor Journalistiek tikt ‘Telefacts’ op de vingers

De Raad voor Journalistiek heeft de nieuwsdienst van VTM op de vingers getikt voor de reportage waarbij een reporter van ‘Telefacts’ undercover een bom en een pistool binnensmokkelde in het Brussels hotel waar gewezen Frans president Jacques Chirac vorig jaar logeerde tijdens een Europese top. De reportage wilde aantonen dat er problemen waren met de veiligheidsvoorzieningen.

ssimons

BR>

“VTM heeft onvoldoende aangetoond dat de gebrekkige veiligheid enkel kon vastgesteld worden met een undercoveroperatie,” stelt secretaris-generaal Flip Voets van de Raad.

Volgens de Raad ging de nieuwsdienst ook in de fout door de reportage spectaculairder voor te stellen dan ze was. Het ging om een nepbom, en niet om een echte zoals werd gesuggereerd in de aankondiging. Bovendien hield de uitvoering van de reportage een ernstig risico in. Wat als agenten geweld hadden gebruikt als ze de bom of het vuurwapen hadden ontdekt?

De Raad voor Journalistiek plaatste ook vraagtekens bij een reportage van het Radio 1-programma ‘Wilde Geruchten’. Reporter Erik Van Grieken had zich daarvoor onder een andere hoedanigheid ingeschreven als kandidaat voor het VTM-programma ‘Wie Wordt De Man Van Wendy?’. De Raad zag het maatschappelijk belang van de undercoveractie niet in en vond dat er geen overleg was gepleegd met de redactieverantwoordelijken.

Nu in het nieuws