China censureert "Pirates of the Caribbean"

De derde "Pirates of the Caribbean" werd slachtoffer van de Chinese censuur. De Chinezen konden namelijk niet lachen met de rol van kapitein Soa Feng die denigrerend zou overkomen. Dat zegt het Chinese agentschap Chine Nouvelle.

Belga

In de film, die begin deze week in de Chinese bioscopen kwam, werden zo'n tien minuten geknipt. Het gaat naar verluidt vooral om de scènes waarin de Chinese acteur Chow Yun-Fat de rol speelt van kapitein Soa Feng. Zijn personage heeft lange nagels, een gezicht vol littekens, heel lang haar en is gekleed in de stijl van de Qing-dynastie.

Volgens een Chinees filmmagazine nemen de bureaus het niet dat Hollywood-bonzen de Chinezen belachelijk maken, maar volgens de Chinese filmdistributeur zijn vooral gewelddadige scènes weggelaten. Er kwamen al verschillende klachten binnen van bioscoopgangers die zeggen dat de film te verwarrend is nu er stukken uit zijn verdwenen.

China laat 20 buitenlandse films per jaar toe in de bioscoopzalen, maar die worden eerst gecensureerd. De vorige "Pirates"-film, "Dead man's chest", was verboden in China omdat er scènes in voorkwamen met kannibalen en spoken.

Nu in het nieuws