HST-tunnel onder Sagrada Familia in Barcelona

De Spaanse Minister voor Milieu heeft groen licht gegeven voor een HST-spoorwegtunnel die onder de Sagrada Familia zal lopen, de onafgewerkte kathedraal in Barcelona die werd ontworpen door Antonio Gaudi. Dat heeft het Ministerie donderdag gemeld.

Belga

Deze nieuwe lijn voor de Hogesnelheidstrein zal Barcelona verbinden met de Franse grens en zo ook het Franse met het Spaanse HST-netwerk. Een lijn die onder de Sagrada Familia loopt, is volgens de Minister "ideaal" voor de instandhouding van het gebouw.

Er zal een "soepel geraamte worden opgesteld voordat de boormachine aan haar werk begint", legde de Minister uit, "om het culturele erfgoed optimaal te beschermen".

De verantwoordelijken voor het monument kunnen zich niet vinden in het project. Ze worden gesteund door heel wat universitairen en bekende figuren uit de culturele wereld.

"De tunnel zal op tientallen meters onder de zeespiegel lopen, en dat breng heel wat gevaren mee voor het massieve gebouw", zegt Jordi Bonet i Armengol, een van de architecten die toezicht houdt op de werken aan de Sagrada Familia.

De voorzitter van het Comité dat zich bezighoudt met de voltooiing van de kathedraal, Joan Rigol i Roig, pleit voor een alternatieve route voor de HST-lijn. Hij meldde in april al dat wanneer het groen licht voor dit project zou gegeven worden, "er juridische stappen zullen ondernomen worden".

De Sagrada Familia is het meest bezochte monument in Spanje en staat symbool voor de stad Barcelona. De bouw van de kerk begon in de 19e eeuw. Ze staat bekend om haar ronde torenspitsen, die 150 meter hoog zijn. Op de oostelijke gevel staat de geboorte van Christus uitgehouwen. Antonio Gaudi legde de eerste steen van dit neogotische bouwwerk.

Nu in het nieuws