Nigeriaanse schrijfster Adichie wint Orange-literatuurprijs

De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie heeft woensdagavond de Orange Prize in de wacht gesleept met haar tweede roman "Half of a yellow sun".

Belga

Ze is de jongste en tevens de eerste Afrikaanse schrijfster die met de prijs bekroond wordt.

De 29-jarige Adichie was de grote favoriete bij de bookmakers. De prijs, waaraan ook een geldsom van 30.000 pond (44.000 euro) verbonden is, werd woensdag tijdens een ceremonie in Londen overhandigd.

"De juryleden en ikzelf waren erg onder de indruk van de kracht, ambitie en het talent van Chimamanda Ngozi Adichie", aldus juryvoorzitster Muriel Gray.

Haar roman speelt zich af in de jaren zestig tijdens de burgeroorlog in Biafra (Nigeria). Het boek beschrijft Afrika, de morele verplichtingen, de etnische loyauteit, klassen en rassen en de manier waarop liefde in zo'n context een bron van problemen kan zijn.

De Orange Broadband Prize gaat elk jaar naar een vrouwelijke auteur die in het Engels schrijft en wiens werk in Groot-Brittannië werd gepubliceerd. Onder de kandidaten bevonden zich vrouwen uit onder meer Groot-Brittannië, China, India en de VS.

De Orange Broadband Prize voor beloftevolle nieuwe schrijfsters ging naar de Canadese Karen Connely voor haar roman "The Lizard cage", over politieke gevangenen in Birma. Zij kreeg een beurs van 14.752 euro.