Beelden stervende prinses Diana vandaag op tv

De Britse tv-zender Channel 4 zendt vandaag, woensdag, een documentaire over prinses Diana uit. De reportage is in Groot-Brittannië erg omstreden omdat ze foto’s van de stervende prinses toont. Prins Harry en prins William verzetten zich tegen de uitzending.

ssimons

BR>

In 'Diana: the Witnesses in the Tunnel' worden foto’s getoond van prinses Diana vlak na haar dodelijke ongeval in Parijs. Haar zonen prins Harry en prins William verzetten zich hevig tegen de documentaire. In een brief verzochten ze Channel 4 om de foto’s niet te tonen, maar ze kregen geen antwoord.

Hun protest weegt volgens Channel 4 niet op tegen de ”publieke interesse”. De foto’s zijn volgens de zender een belangrijk onderdeel van de reportage. Prinses Diana zou op de foto’s niet herkenbaar zijn.

VRT: ”Afwachten”

VRT-woordvoerster Diane Waumans waarschuwt voor een al te snel oordeel. ”We moeten eerst de documentaire afwachten.” Ze begrijpt wel de reactie van de twee prinsen. ”Niet reageren op de brief is tegen alle regels van de hoffelijkheid.”

Volgens Waumans deed Channel 4 er goed aan om de reportage vooraf aan de prinsen te laten zien.”

Dat is bij ons de gewoonte bij reeksen van 'Het leven zoals het is'. Het gebeurt wel eens dat mensen niet akkoord gaan met bepaalde passages, maar dan kunnen we daar een mouw aan passen voordat de reeks op antenne gaat. Zo’n documentaire als die van Channel 4 ligt natuurlijk wel iets gevoeliger.”

Toch zou de VRT de reportage niet zomaar afwimpelen. ”Als dat een documentaire is die het verhaal van de paparazzi uit de doeken doet, dan kan je die foto’s niet zomaar links laten liggen. De reportage draait om een interessant thema en wie weet brengt ze nieuwe elementen aan.”

VTM: ”Niet uitzenden”

Voor Mark Vanlombeek, woordvoerder van de Vlaamse Media Maatschappij, het moederbedrijf van VTM, is de reportage minder bespreekbaar. ”Wij zenden zoiets niet uit. Wij houden ons aan de feiten. Het is trouwens niet aan ons om uitspraken te doen over een andere zender.”