AB laat Belgische bands hun klassieker opvoeren

De Ancienne Belgique (AB) lanceert dit najaar een nieuwe reeks waarin ze Belgische artiesten live hun absolute klassieker laten opvoeren.

Belga

Het gaat telkens om een van de sleutelplaten in de vaderlandse popmuziek. De eerste twee bands in de rij zijn The Scabs en Gorki.

Bij de AB hebben ze het project REWIND gedoopt. Het concept is dat Belgische artiesten hun meest legendarische of succesvolle plaat live brengen. "Noem het een mijlpaal in hun carrière of meer zelfs: een sleutelplaat uit de Belgische popmuziek."

"Het gaat vaak om albums die - zij het niet uitsluitend - in het collectieve geheugen gegrift zijn", aldus de AB. "Noem het ankerpunten in het Belgische muzieklandschap. Zo zullen elk jaar een drietal artiesten hun pièce de résistance integraal spelen, exact in die volgorde zoals de artiest zijn verhaal destijds wilde vertellen." Met REWIND draagt de AB naar eigen zeggen een steentje bij tot het activeren van het Belgische muzikale erfgoed.

Het eerste album in de rij wordt Royalty In Exile, de klassieker in het oeuvre van The Scabs. Speciaal voor REWIND komen The Scabs eenmalig terug samen en dat in exact dezelfde line up als op Royalty In Exile. Voor het concert interviewt Jan Delvaux nog de leden van de groep en kan het publiek een documentaire bekijken over The Scabs.

Het tweede album dat de AB van onder het stof haalt is Gorky, het debuut van het toen nog met 'y' gespelde Gorky. Ook hier krijgt het publiek eerst interviews met bandleden en een documentaire te zien.