Australische tekenaar mag Kuifje blijven gebruiken voor karikaturen

De Belgische NV Moulinsart, die waakt over de auteursrechten van Hergé, heeft uiteindelijk toch groen licht gegeven aan de Australische karikaturist Bill Leak. Hij mag de leider van de Labourpartij blijven weergeven met de karakteristieken van Kuifje.

Belga

"Dat hij Kuifje parodieert in zijn tekeningen, was geen probleem. Maar hij verkocht ze voor eigen rekening via het internet, en daarmee schond hij de auteursrechten", aldus Mark Rodwell, woordvoerder van de NV Moulinsart.

"Winst maken aan de verkoop van producten van Kuifje, mag niet. We wilden enkel dat hij de verkoop stopzette en ons een vergoeding betaalde voor de werken die hij wel al verkocht", voegde hij eraan toe.

Bill Leak maakt al maanden karikaturen van Kevin Rudd, de leider van de Labourpartij die hoopt premier te worden na de parlementsverkiezingen in Australië eind dit het jaar. Hij tekende Rudd met een rond gezicht en de typische kuif à la Kuifje.

Vorige week riep Moulinsart de tekenaar op het matje. De NV vroeg Leak te stoppen met het parodiëren van Kuifje en zijn hond Bobbie. Leak antwoordde toen dat hij geen enkele trek van zijn personage wilde veranderen.

Nu in het nieuws